Författaren och globetrottern Robin Valtiala torde vara känd för flertalet Ny Tid-läsare. Han har skrivit dikter, en roman där en person ogillar Graham Greene och återkommer nu med en ny reseskildring efter Kontinent utan väggar (2000). Som yttre incitament har fungerat ett två månaders stipendium från Mexico-Finland föreningen för vistelse i ett konstnärshem i San Felipe.

Boken är inte en reseguide i vanlig mening utan en sorts impressionistisk upplevelse- och tankedagbok från Mexico-vistelsen.

Till Robin Valtialas huvudintressen hör ”indianspråken”, latinamerikansk litteratur och historia, ruiner, stenbeläten och stenristningarna som han försöker tyda. Han studerar en zapoteco-språkvariant hos kultursekreteraren Catita, ”en enorm kronopier”. (Vad är kronopier? Tips: googla chronopia.)

Han kryper i grottor, vandrar i museer med nyckfulla väktare, äter rostade gräshoppor (en mexikansk snabbmatsfavorit), ängslas över farliga spindlar, ormar, omkringspringande hundar (han har erkänt sig vara en kattmänska), och försöker förstå sig på mexikansk TV-såpa och fascinationen för skelett och döden. Kommer fram till att mycket av det skenbart absurda i landet har lika absurda/vanliga motsvarigheter i de nordiska hemknutarna.

Det hela bildar en underhållande läsning utan märkvärdiga katederambitioner. Därmed inte sagt att man inte kan lära sig ett och annat av det man snappar upp i texten. En invändning kunde vara att det inte finns några illustrationer (eller kartor) i boken t.ex. i anknytning till diskussioner om skilda stilarter (som t.ex. att olmekernas bilder även beskriver människornas känslor i motsats till annan lapidarisk konst). Förstås kan man kolla internet varvid jag raggade upp Markku Immonens Mexico-galleri (www.saunalahti.fi/wpoet/mexico.htm). Efter att ha frågat Immonen verkar det som han bott i samma kvarter om inte i samma hus i San Felipe som Robin Valtiala. Immonen campade där tillsammans med Tiina Krohn vars skröna om sitt mexikanska äventyr hittas på nätet: koti.welho.com/tkrohn/oaxaca.html (tips från Immonen). R. Valtiala avslutar boken med en kort ordlista och bibliografi med Mexico-litteratur.

Robin Valtiala: Mexicos uppsyn. Söderströms. 2006.

Frank Borg

 

Lämna en kommentar