Föremålen är gjorda av återanvända läskburkar, sprayflaskor och andra prylar. Hantverket är fint, detaljerna rika och färgerna välplanerade och omsorgsfullt utvalda. Skrotet blir till färgglada eko-bilar, flygplan, helikoptrar, cyklar och mopeder som nu pryder hyllorna i inredningsaffären Zenzulu på Norra Magasin-gatan 6. Leksakerna är tillverkade enligt en gammal tradition som redan höll på att falla i glömska innan ett antal duktiga hantverkare i Madagaskar återupplivade den.

Madagaskar är ett av världens tio fattigaste länder och därför har landets befolkning vant sig vid att ta till vara allt som går att återvinna. ”Privatföretagare” (ofta hemlösa ungdomar) samlar in skrot, sorterar, tvättar och rensar, och säljer så de återvunna föremålen och materialen på slumkvarterens torg. Här är skrotet inte längre avfall utan ofta relativt dyrt att köpa. Men det finns användning för allt, vare sig det är en gammal tändare, plåtburkar, delar av dockor, plastburkar, sprutor eller tandborstar – allt har sitt pris och alla tjänar en slant på affärerna.

Köparna är hantverkare och ofta män, men tillverkningsprocessen involverar hela familjen. Kvinnorna och barnen har hand om de enklaste uppgifterna, så som att tvätta och behandla materialen noggrannt före användning – bland annat skall läskburkarna, som utgör det viktigaste materialet tas i bitar, både bottnen och locket avlägsnas. Ofta är materialet färggrant och då männen ritar sina modeller väljer de ut de vackraste bottnarna för konstverken. Skrotdelarna svetsas så samman och blir till snygga plåtar för bilarna, flygplanen och de andra motorfordonen i miniatyr.

Alla hantverkare har sin egen serieproduktion och sin egen nisch som de specialiserat sig på. Få hantverkare kan tillverka de arbetsdrygaste modellerna, men de som kan producerar serier av miniatyrbussar, limousiner eller bilar med avancerade styrmekanismer, hjul i smält plast, interiörer av fint tyg och läder. En bilmodell kan ta upp till fjorton dagar att tillverka, men resultatet är ofta ett föremål som är svårt att kopiera. Bilarna är därför dyra för lokalbefolkningen och duger bäst till export. En del hantverkare har fått mycket uppmärksamhet och vissa grupper har belönats med Madagaskars kulturministeriums pris.

Det är ändå mera sällan som dessa föremål hittar fram så långt som till Finland, men det färgglada uttrycket och mängden av små detaljer gör dem till unika samlarobjekt. Värt att kolla in!

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.