För unga politiska radikala har hip-hoparen Asa blivit en gemensam nämnare.

År 2001 kom det bud från Roihuvuori, Kasberget. Avain rappade med fradga på läpparna hälsningar från förorten. Debutskivan Punainen Tiili(Rött tegel) sålde i 14 000 exemplar, men i Warner Musics koppel. Förhållandet blev kortlivat. Avain lämnade både Warner och offentligheten. Avain såg ingen mera röken av. Istället kom samma man med annat namn 2005 ut med skivanLeijonaa Metsästän (På lejonjakt). Asa fortsatte att blåsa nytt liv i den radikala finska politiska musiken.

Nu slänger Asa fram ytterligare en skiva som platsar bland den finska hip-hopens finaste. Terveisä kaaoksesta (Hälsningar från kaoset) rimmar vidare där Leijonaa Metsästän slutade.

Soundet har mognat ytterligare, och beatarna täcker ett bredare spektrum. De sågande elgitarrriffen som ännu förekom på förra skivan har fått ge vika åt ett mer akustiskt sound. Samtidigt varvas det traditionella instrumentgardet med exotiska element så som sitarer och balalajkor. Den råa hip-hopen har fått vika inför andra influenser. Istället blir det låtar som vägrar att tillskrivas någon specifik genre. På de två tidigare skivorna har hip-hopartister som bl.a. RedramaIso-H och Davo stått i bakgrunden. Nu backas Asa upp av aningen mindre celebra namn med undantag för reggaeartisten Puppa J. Men slutresultatet är inte desto mindre andfällande.

Asa har helt klart valt sina barrikader. Låttexterna när sig på oönskade sanningar och rimmar dåligt med makten. Starkare ställningstaganden får man söka i Finland. Utstötta och prekära platsar bland rimmen som också kantas av en djup intertextualitet. Samtidigt har målgruppen säkert skiftat en aning. Medan framför allt Avain ännu dög som fyr för puberteten har Asa nu en gång för alla snutit näsan. På musikforumen på nätet klagar enstaka besvikna lyssnare på hur obegriplig killen blivit. Man misstänker att ”Hasis” Asa bara radat ord på måfå. Och visst går Asas rim i gåtor. Men skivan vinner på det, blir hållbarare. En pärla att upptäcka om och om igen.

För unga politiska s.k. radikala, har Asa blivit en gemensam nämnare. Och han har redan visat att han inte fruktar marginalen. Under Smash Asem var det meningen att Asa skulle uppträda för ”anarkisterna”. Men polisens järnring lämnade honom utanför.

Asa: Terveisiä kaaoksesta. Numbers entertainment 2006. Skivan finns att köpa i alla välförsedda skivaffärer. Låten Monimuotosii finns att lyssna på myspace.com/asamasa.

Mikael Brunila

 

Lämna en kommentar