”Eva de Chávez” – d.v.s. ”Chávez Eva” på svenska, har en arg bolivian skrivit på en vägg i huvudstaden La Paz. Han syftar på att Bolivias president, Evo Morales, skulle vara en underdånig hustru, ”Eva”, till Venezuelas president Hugo Chávez. Den sistnämnde uttalar sig ibland om hur hans latinamerikanska kollegor bör styra sina länder. Chávez står Evo Morales nära och har offentligt föreslagit förändringar i Bolivias grundlag.

Men Chávez stora mun sätter ibland hans vänner i klistret. Peruanen Ollanta Humalahade goda förutsättningar att vinna årets presidentval, men föll på mållinjen. Många bedömare skyllde den knappa förlusten på Chávez uttalanden om att peruanerna borde rösta på hans ”broder” Humala.


Vänstermannen Rafael Correa kom från ingenstans och blev tvåa i den första omgången av Ecuadors presidentval. Correa besökte sin vän Chávez kort innan valet, förmodligen för att be denne sätta tand för tunga. Chávez lydde hans råd och kommer knappast att nämna Correas namn inför den andra valomgången heller.

Rösträkningen i Nicaragua pågår som bäst vid denna tidnings pressläggning och den gamle sandinistledaren Daniel Ortega har god möjlighet att åter bli president. Får man gissa att han bett sin kamrat Hugo Chávez om total och omutlig tystnad?

Martin Garat

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.