Be Your Enemy – tre självporträtt, tre sanningar. Fotoutställningen i Vanda konstmuseum visar upp tredelade självporträtt och belyser personernas jagbilder i ett socialt perspektiv. Fotograferna (här handlar det om amatörer, inte professionella konstnärer) reflekterar över sina drömmar och rädslor och poserar för kameran i tre bilder. I den första som sitt ideal, i den andra som sig själva och i den tredje slutligen som sin fiende.

Det intressanta blir att se hur personerna tolkar och skildrar representationer av det de kallar ”sin värsta fiende”. Ibland har mörkrets makter och livets avigsida avbildats som en konkret person, ibland har fienden tolkats som ett fruktat tillstånd. På en bild ser vi en blind person, på en annan en fattig tiggare i trasor. Idealbilderna är i jämförelse förbluffande naiva, långsökta och triviala. Det är änglar, prinsessor, fritänkande hippies, astronauter och strålande glada, lyckliga människor. Den svåraste uppgiften har av allt att döma ändå varit att avbilda sig själv, sådan man är, här och nu. Konstverken blottar våra sociala roller och vårt sätt att dra på oss dessa roller. Men hittar personerna sig själva eller hittar de bara ett tillstånd där de inte spelar någon roll?

Be Your Enemy-projektet är som sagt en sammanställning av vanliga människors konstverk, inte konstnärers. Men projektet som fick sin början år 2003 under ledning av konstnären Teemu Mäki har haft som sitt mål att skapa högklassigt proffsig konst. Materialet skapades åren 2003–2005 i diverse workshops i både Ryssland och Finland och utställningen har tidigare i år visats bl.a. i St. Petersburg, Murmansk, Moskva och Novosibirsk. Men utställningen i Vanda är den mest omfattande hittills. Sammanlagt visas konstverk av 41 personer med olika slags social bakgrund, föreställningsvärd, ålder och värderingar. Ett av de mest karakteristiska dragen för utställningen är kanske just åldersperspektivet. Där man går i galleriet bland alla 41 triptyker funderar man utan tvekan över vem personerna på bilderna är. Och så plötsligt möter man barn på bilderna och rörs av att deras drömmar och rädslor inte avviker från de vuxnas. Det finns inget barnsligt i deras ideal eller mardrömsbilder, man kan helt enkelt inte dra någon tydlig gräns mellan barnens och de vuxnas föreställningar utan förbluffas istället av likheterna. Självklart har barnen fått hjälp med själva scenografin och fotograferingen, men det har även de vuxna fått.
Utställningen fokuserar inte på själva fotokonsten utan målet har varit att illustrera och konkretisera ett seende, att visa fram våra rädslor och ideal.

Be Your Enemy fram till 30.12.2006. Vanda Konstmuseum. Myrbackahuset.www.vantaa.fi/taidemuseo. Öppet ti-fr 11–18, lö 10–15. Fritt inträde.
Se omslaget och baksidan.

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar