Demonstranter som pekar på en militärhelikopter då federala polistrupper tar sig in i staden. Foto: Laura BöökI slutet av oktober eskalerade konflikten i Oaxaca, Mexikos näst sydligaste och näst fattigaste delstat, där en bred folkrörelse i fem månader har krävt delstatsguvernörens avgång.
Oaxacas guvernör Ulises Ruiz Ortiz, medlem i partiet PRI (Partido Revolucionario Internacional), beskylls för korruption, våld och förföljelse av politiska aktivister. Måttet rågades för Oaxacas invånare den 14 juni, då Ruiz kommenderade en våldsam polisoperation för att avsluta lärarnas årliga strejk. Lärarna fick brett stöd av Oaxacas befolkning, och Ruiz avgång blev det främsta kravet för protesterna.

De 70 000 lärarna tillsammans med 365 organisationer bildade APPO, (Asamblea Popular de los Pueblos de Oaxaca), Oaxacas folkmöte, för att koordinera protesterna och samtidigt utveckla idéer om ett alternativt styre för delstaten. Under de följande månaderna har APPO inte bara hållit fast vid kravet om Ruiz avgång, utan hindrat hans regering från att fungera genom att ta över staden Oaxacas centrum, administrativa byggnader och flera radio- och TV-stationer. Svaret från delstatsregeringens sida har varit våldsamt. Under protesterna har omkring tjugo lärare och APPO-medlemmar dött, och hundratals har arresterats eller försvunnit.
Fredagen den 27 oktober sköts två lärare och IndyMedia-journalisten Brad Will från USA ihjäl mitt på ljusa dagen. Lokala myndigheter beskyllde demonstranterna, men de civilklädda gärningsmännen identifierades som lokala poliser betalda av Ruiz. Efter detta bestämde sig Mexikos regering för att konflikten gått för långt. Federala polistrupper skickades till Oaxaca för att göra slut på protesterna.
Ett par dagar senare uttalar sig president Vicente Fox i TV och berömmer polisstyrkorna för att ha återskapat den sociala freden i Oaxaca.
– Men vilken fred? utbrister en vithårig kvinna som ser på nyheterna i sin lilla restaurang.
Social fred är knappast det rätta uttrycket för att beskriva läget i Oaxaca. De federala polistrupperna möttes av brinnande barrikader och massivt motstånd då de tog sig in i staden. Militärhelikoptrar cirkulerar ovanför stadens centrum, där poliser och demonstranter har var sitt läger. Söndagen den 5 november demonstrerade hundratusentals människor fredligt i Oaxaca, och stöddemonstrationer har ordnats på olika håll i världen, från Chiapas till Helsingfors.
Mexikos senat har bett Ruiz överväga att lämna sin tjänst, men guvernören håller fast vid sin egen syn på läget i Oaxaca.
– Det finns högst 3 500 radikaler i staden som vill att jag avgår, säger han i en tidningsintervju.

Laura Böök

 

Lämna en kommentar