November månad är för oss albaner betydelsefull. I november för 600 år sedan befriade Skenderbeg Albanien från det osmanska riket. 500 år senare, i november 1912, vann albanerna, under Ismail Qemal Vloras ledning, på nytt självständighet från det osmanska riket.
När det sades att Kosovafrågan måste lösas inom det  här året blev albanerna glada och föreställde sig en tredje befrielsens november. Men det blev inte så som albanerna hoppades.
Kontaktgruppen med president Martti Ahtisaari bestämde nyligen att Kosovafrågan ska lösas först nästa år. Först efter det serbiska parlamentsvalet 27 januari återupptas förhandlingarna.


En orsak till detta beslut var Serbiens referendum om ny grundlag, där Kosova nämns som serbiskt område för all framtid. Detta var en ren provokation. De serbiska myndigheterna har spelat skickligt, eftersom detta gjorde att den internationella kontaktgruppen sköt upp avgörandet, trots att gruppen hade deklarerat att referendumet inte hade med Kosovafrågan att göra, även om serberna hade inkluderat området inom den serbiska ramen.
Kosova är nu under FN:s ledning och har inget att göra med den serbiska regimen. Men, tyvärr har det på senaste tid hörts olika åsikter inom kontaktgruppen. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har deklarerat att Kosova borde hjälpas men de serbiska intressena respekteras. Ryssland stöder den serbiska regimen, de befarar att ett självständigt Kosova kunde användas som prejudikat på andra håll i världen (t.ex. Sydossetien). USA, Storbritannien och EU har velat att Ahtisaari skulle vara klarare i fråga om hur det ska bli med Kosova. Han har inte nämnt ordet ”självständighet” men samtidigt har han deklarerat att Serbien inte längre har något att göra med Kosova.
Det är interessant att Finland inte har närmat sig Kosova på allvar. Inom EU har Finlands ledning inte kontaktat Kosovas myndigheter, men nog de serbiska myndigheterna. President Boris Tadic och den serbiska utrikesministern Vuk Draskovic blev inbjudna av de finländska myndigheterna (alltså i Finland, inte bara i Bryssel). För en rättvis lösning borde man kontakta alla parter som är inkluderade. Finland är EU:s ordförandeland ännu en kort tid och det skulle vara bra om åtminstone utrikesministeriet skulle våga bjuda in representanter för Kosovas myndigheter som Finland förut gjort (Ahtisaari, Elisabeth Rehn, Tarja Halonen…).

Muharrem Miftari

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.