Den nya demokratiska kongressen i USA samlades för första gången på torsdagen den 4 januari. Demokraterna har inte haft majoritet i kongressen på tolv år – och för första gången i USA:s historia är det en kvinna som tillträder som representanthusets talman:Nancy Pelosi.

Demokraternas majoritet i senaten hänger dock på en skör tråd. Demokraterna har endast en majoritet med 51 mot 49, förlorar de en plats åt republikanerna förlorar de sin majoritet, och i praktiken får republikanerna majoritet: Vid jämnt röstantal är det ordförande och vicepresident Dick Cheneys röst som är den vägande.

Senator Tim Johnson, South Dakota, fick en hjärnblödning den 13 december och hans tillstånd har varit kritiskt. Nu är senator Johnsons tillstånd stabilt och han förstår tal men han har inte själv talat sen operationen. Återhämtningen kommer att ta månader enligt hans neurokirurg Vivek Deshmukh. Trots det gjorde demokraterna Johnson till ordförande för finanskommitténs subkommitté för militärt byggande och veteranangelägenheter. Senator Jack Reed, demokrat från Rhode Island, kommer att fungera som Johnsons suppleant i kommittén.
Om senator Johnson dör eller avgår tar en republikan med största sannolikhet hans plats. Lämnar Johnson sin post på ett eller annat sätt är det Michael Rounds, South Dakotas republikanske guvernörs, uppgift att välja en efterträdare. Det här innebär att demokraterna håller fast vid senator Johnson så hårt som möjligt, även om han inte är arbetsför på en obestämd tid framåt. Men så länge senator Johnson är i livet och inte ger ifrån sig sin plats kan ingen röra honom förrän om två år då han ställs upp för omval.
Man kan fråga sig om lagstiftningen kring valet av senatorer är den bästa möjliga. I det sjuttonde tillägget i den amerikanska konstitutionen står det klart och tydligt att det är folket som väljer senaten. Då borde folkets vilja också representeras även om en senator är tvungen att lämna sin post – men nej, då har delstatens guvernör fria händer. Skall en guvernör kunna avgöra vem som har majoritet i senaten? Visserligen är det fråga om ett specialfall, men grunderna för indirekt demokrati förutsätter att det är folket som väljer sina representanter.

Jockum Hildén

 

Lämna en kommentar