Tre anarkister som arresterades i samband med demonstrationerna vid det europeiska socialforumet i Aten i våras är ännu anhållna. Allt som allt arresterade kravallpoliserna 20 människor den 6 maj i samband med de våldsamheter som uppflammade under demonstrationen.

Av de arresterade har 17 blivit åtalade och väntar på rättegång medan tre av dem har suttit häktade i åtta månader utan att åtal väckts. Två av dem har nu hungerstrejkat i över en månad. Tarasios Zantorozni, en ukrainsk immigrant, slutade äta den 29 november medan Gerasimos Kyriakopoulos inledde sin hungerstrejk den 15 december. Båda lider av allvarliga hälsoproblem och har flyttats från häktet till fängelsesjukhuset i december och i januari vidare till ett civilt sjukhus. Zantorozni har gått ner 15 kilo och lider av muskelförtvining och bradykardi, vilket innebär att hans hjärta slår mindre än 50 slag i minuten. Kyriakopoulos har gått ner fem kilo, får näsblod med jämna mellanrum och har problem med gallblåsan.

Zantorozni säger att hans häktning beror på politiska orsaker och att han endast är en bricka i det politiska spelet.
– Jag har tagits som gisslan av staten eftersom jag beslöt att delta i en demonstration. Systemet letade efter syndabockar för att ge en bild av kontroll och administrering av rättvisa, skriver Zantorozni i ett brev från fängelset Koprydalos.
De båda anarkisterna anser att de blivit fängslade på falska grunder och tänker hungerstrejka tills fallet tas upp i rättegång. De säger att inga bevis som tyder på deras skuld har lagts fram. Anarkister över hela Grekland har protesterat vilt emot Zantoroznis och Kyriakopoulos inspärrning, och protesterna har ibland varit våldsamma.
De enda länderna som hittills reagerat på fallet är Holland och Polen, men så länge resten av Europa tiger behöver Grekland inte skynda på rättsprocessen.

Jockum Hildén

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.