Teenas/Brandons historia börjar i Lincoln, Nebraska där hon föds 1972 som andra dotter till den 16-åriga JoAnn Brandon vars make dött tidigare samma år. Efter en barndom där också sexuella övergrepp ingår börjar Teena klä sig som en man, ge sig ut för att vara man och kallar sig bland annat Ten-a, Brandon, Billy. Eftersom han för att söka jobb måste visa upp ett id-bevis som kvinna är jobbsökande uteslutet. Han väver in sig i en härva av lögner, men får flickvänner som han köper dyrbara presenter till med förfalskade checkar. Detta åker han senare fast för och flyttar efter det ohållbara livet i Lincoln i november 1993 till småstaden Falls City. Här träffar han Lana Tisdel, som blir hans flickvän, samt kompisarna John Lotter och Tom Nissen. Men lögnerna fortsätter.

Efter att han på nytt blivit fast för förfalskning och polisen underrättat hans vänner om att han egentligen är kvinna ställer de honom mot väggen. På julafton 1993 tvingar Tom och John honom med våld att bevisa sin ”rätta”, fysiska könstillhörighet. Lana skall enligt Tom och John få reda på att den ideala pojkvännen egentligen är en kvinna. När bevisningen är genomförd kör Tom och John Brandon till ett avlägset ställe och våldtar honom.

Brandon polisanmäler våldtäkten och genomgår ett mycket förnedrande polisförhör. Inga åtgärder vidtas av polisen trots att våldtäkten är medicinskt bevisad. Men Tom och John blir oroade för ett eventuellt fängelsestraff och beslutar sig för att tysta Brandon. Han firar nyår i Humboldt, hos Lisa Lambert. Tom och John åker dit; de skjuter alla i huset utom Lisas baby. De skjuter Brandon; de skjuter Lisa; de skjuter Philip De Vine som också är där. Mördarna åker därifrån, försöker göra sig av med vapnen, men misslyckas och arresteras. Dömda för mord sitter Tom och John nu i fängelse på livstid respektive dödsstraff.

Monika Holmström

 

Lämna en kommentar