Countrybandet Dixie Chicks blev storvinnare när musikbranschens Grammyutmärkelser delades ut häromveckan vid en gala i Los Angeles. Bandet vann i fem kategorier, en fler än Red Hot Chili Peppers, bland annat för bästa låt – Not Ready to Make Nice.

Utmärkelsen har en politisk dimension då sångerskan Natalie Mainesvid en konsert i London under upptakten till kriget i Irak 2003 sade sig vara “skamsen” över att president George W. Bush kom från samma amerikanska delstat som bandet, Texas. Uttalandet medförde att många amerikanska radiostationer bojkottade bandet, som också fick en mängd mordhot och, enligt Maines, ofta med grova sexuella anspelningar.

Albumet Taking the Long Way – som också premierades med en Grammy – kom till som en reaktion på bojkotten och hoten. Som “terapi” enligt bandets hemsida. Texas har varit en av de delstater som varit mest lojala med president Bushs politik och en av de som har flest soldater i Irak, och country i USA är inte en musikstil som historiskt utmärkt sig för att ha utrikespolitiska åsikter överhuvudtaget. Uttalandet 2003, när bara en enda parlamentsledamot kritiserade beslutet att anfalla Irak, uppfattades d ärför som ett slags förräderi av såväl många fans som av en bredare allmänhet.

Anders Forsberg

 

Lämna en kommentar