Om din lilla syster eller goda vän drabbas av olyckor vill du gärna tala om det. Du vill berätta vad som hänt henne om också miljoner mänskor runt om i världen drabbas av motsvarande olyckor.Det samma gäller ett land, en nation, ett folk som du lärt känna och älska.

I veckor har jag varje morgon öppnat min dator för att kolla nyheter från Guinea, för att följa med utvecklingen av den generalstrejk som bröt ut den 10 januari.

Guinea? Jo Guinea är ett av de fattiga, korrumperade odemokratiska afrikanska länderna söder om Sahara.

Angår Guinea oss finländare? Tydligen inte mycket, det som händer i Guinea har knappt uppmärksammats av våra massmedia.
Över två veckors total strejk, över femtio demonstranter nedskjutna av presidentLansana Contés specialstyrkor under ledning av hans son Ousmane Conté.
Så varför strejk?
Stigande priser, rullande inflation, arbetslöshet, korruption och en oerhörd fattigdom är några av orsakerna. Guinea hör till de fattigaste länderna i världen trots att mer än hälften av världens bauxit kommer därifrån, trots guld och diamantfyndigheter.
Då presidenten i december personligen befriade två av sina vänner som dömts till fängelse p.g.a. grov korruption, var måttet rågat.
Efter många dagar av oroligheter och strejk har äntligen världen börjat reagera: FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kräver att man straffar de som är skyldiga till dödandet av demonstranter, EU (som under 3 år inte gav biståndspengar till Guinea p.g.a. bristande demokrati, men nu återupptagit biståndet) har via Louis Michel, kommissarie för utvecklingsfrågor, fördömt våldet, CEDEAO Västafrikanska ekonomiska unionen har skickat en delegation till Guinea. Amnesty/Afrika skall reda ut vad som egentligen skett i Guinea.
Och runt om i världen demonstrerar exilguineaner mot Lansana Conté .
Finlands kontakter till Guinea är få: vi har ingen representation i Guinea och Guinea inte här. I Finland lever en del guineaner men de har tillsvidare varit tysta. Den finländska ulandsföreningen Indigo med en blygsam verksamhet i Guineas bergstrakter har vänt sig till EU.
Nu har Lansana Conté lovat att utnämna en interimistisk premiärminister som skall leda Guinea till mera ordnade förhållanden och fackföreningarna har avblåst strejken Men frågetecknen är många: Vem kommer att utnämnas till premiärminister, kommer facket och folket att godkänna honom, kommer kretsarna kring presidenten, militären att frivilligt avstå från sin makt, kommer de som demonstrerat i veckor att finna sig i att lämna gatorna.
Guinea är som en brand vid en krutdurk: grannländerna Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskusten har nyligen uppnått fred efter långvariga inbördeskrig men är långtifrån stabila.
Min lilla syster mår dåligt och jag vet inte hur hon skall klara sig. Nu har jag berättat det för dej.

Margherita Zilliacus

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.