Tänk annorlunda. I en storstad i USA möter förbipasserande Albert Einstein på ett massivt reklamplakat av it-företaget Apple. ”Tänk annorlunda” menar den store fysikern, och får på andra plakat medhåll av ett antal hyllade personligheter från 1900-talet. Så som Charles Manson.
För Ron English är plakatet ifråga bara ännu ett mästerverk. Popkonstnären och brottslingen har sedan 1982 fört ett välexponerat privatkrig mot vardagens spektakel. Eller dialog kunde man också kalla det. I spektaklets samhälle tilltalas individen av objektiviserade och färgsprakande budskap utan att kunna svara. Utan att kunna ställa verkligheten på prövning.
Filmen Popaganda ger genom English person och konst en inblick i en av antireklamens fronter. English är ett namn i kulturstörningsrörelsen som vill svänga upp och ner på kommersiella budskap i deras egna medier. I en verklig demokrati har människor makten över sin egen miljö, istället för att isoleras av censur och höga priser. Det skall vara kompromisslöst, menar English där han klänger på reklamskyltarna. Genom att infiltrera varumärkenas objektiva verklighet vill English spräcka bubblan. Nästa gång betraktaren möter en annons lyckas tankarna kanske penetrera den glansiga ytan.
English började sin karriär på reklamskyltarna med att täcka över dem med rätt abstrakta målningar. Nu, tjugofem år efter start och som väletablerad konstnär, har gerillaartisten sänkt sina vapen och börjat kamma in stålar på glossiga gallerier. Det samhälleliga som i början var närvarande i metoden, sedan i både metoden och budskapet, finns nu bara kvar i budskapet.
Medan Ron English hänger på en tolv meters stege är han en förkämpe för det verkligen fria ordet. Men inlåst på gallerier är Ron English bara ännu en konstnär som spelar semiotisk rulett med normer och konventioner, utan att bära kampen om värderingar i sitt kött, utan att bli häktad, bötfälld eller misshandlad. Snälla Ron, lägg inte av! Vi behöver konstnärer som vågar vara brottslingar.

Popaganda – The Art & Crimes of Ron English. Dokumentär, USA 2004. Regi: Pedro Carvajal.
Filmen finns att ladda ner på torrentsidorna btjunkie.org och torrentspy.com

Mikael Brunila

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.