I GRÄNSLANDET MELLAN X OCH YMinna Mäkeläs debututställning Self evident på galleri Jangva är en elegant och stilren helhet av målningar, serigrafi, små installationer och teckningar. Mäkelä målar helst på faner, säger hon själv. Träytan är en levande yta som med sin struktur skapar djup och dimension i målningarna. Och visst ger träet på sätt och vis emfas åt Mäkeläs ambition att illustrera hur det synliga alltid består av flera lager av sanningar. I sina motiv har hon fångat situationer och relationer som inte kan tolkas ur ett enkelt perspektiv men som istället kräver och lockar fram en mer komplex tolkning.


I serien Shaken expectations har Mäkelä använt sig av faner, serigrafi och teckning. Gång på gång målar hon människor inne i en glaskupa. Skakar vi om kupan dalar snöflingor sakta ned över denna tillvaro som är skyddad men samtidigt begränsande. Ibland är personerna i nbäddade i trygghet medan världen utanför ter sig tråkig och till och med skrämmande, ibland är personen eller personerna frustrerade och ger utlopp för sina känslor. Mäkelä har själv beskrivit detta fenomen som ett befriande sönderfall av själva jaget.
Mäkeläs färgpalett är samtidigt sparsam och färgstark. Målningarna där Mäkelä kombinerar serigrafi med teckning går ofta i ljusa, klara pastellfärger kontrasterade mot blygrått, medan de små installationerna, t.ex. Låt mamma rita (Anna äiti piirtää) sprudlar av färg. I denna miniatyrinstallation ser vi spånor från vässade färgpennor samlade i små barnmatsburkar. Endast genom glaset i burkarna kan vi ta del av den färgglada världen inne i dem. Temat om utanförskap kontra en skyddad tillvaro går på så sätt igen i de små installationerna. Men som sagt har Mäkelä inte bara velat studera denna motsägelsefulla relation mellan trygghet och otrygghet utan snarare spekulerat över vad som händer med personerna då de valt att leva inne i glaskupan, utom räckhåll för omvärlden. Det är som om de trots allt där inne blir onåbara för sig själv, som om de befann sig i ett frustrerande gränsland mellan två krafter. Mäkeläs studie lämnar utrymme för många slags tolkningar.
Det fina med utställningen är just dess förmåga att ifrågasätta, studera och skapa ett bärande tema.


Minna Mäkelä: Self Evident. Galleri Jangva. Till den 11 mars 2007. www.jangva.fi

 

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar