År 2009 är det Vilnius tur att vara kulturhuvudstad men redan nu kan man bekanta sig med litauisk nutidskonst på två olika gallerier i Helsingfors.

Kulturcentret Caisa har en egen gallerilokal dit konstälskare inte alltid riktigt hittar fram. Här visar kulturcentret som bäst en utställning med två litauiska konstnärer, Jurate Buèmyte och Albertas Krajinskas.
Laiva (båt) och Siela (själ) låter båda vackert. De litauiska orden låter nästan lika som på finska och har samma betydelse på båda språken. Under århundraden har havskusten vid det Kuriska näset varit fylld med fiskebyar och den traditionen lever kvar ännu idag. Utställningen som heter ”Det bortglömda Kuriska näset – Akvareller och målningar från Litauen” (Unohdetu Kuurin meri) har ett underbart maritimt tema. Utöver akvarellerna av små nätta hamnar, segelbåtar som guppar över ett soldränkt hav och litauisk nutidskonst inspirerat av båtliv, får vi även beundra fanastiskt fina miniatyrmodeller av en mängd fiskebåtar med allt tåg, trossar, paddlar, segel och allt som hör sjölivet till.

Tack vare fotografierna får vi en inblick i hur området såg ut i början av 1900-talet, likaså ger de gamla kartorna som ställs ut en uppfattning om hur området utvecklats. Bärnstenssmyckena som vi ser i de små vitrinerna är inte till salu. De två konstnärerna har också velat ha med material som inte är till för försäljning men som berättar en del av det Kuriska näsets historia, vilket smyckena gör. För hundra år sedan blomstrade smyckeskonsten längs denna havskust där det fanns gott om bärnsten.
Både Buèmyte och Krajinskas bor en del av året på Kuriska näset, där fiske och båtliv fortfarande utgör en vikig del av vardagen. Området är numera skyddat av UNESCO eftersom näset utgör en viktig del av Baltiens historia.
Utställningen i Caisa pågår bara fram till den 23 mars och de flesta verk är till salu (dock inte miniatyrmodellerna, fotografiera eller de antika smyckena) och det går att fynda bland dessa pärlor. Speciellt akvarellerna och teckningrna i bläck har gått väl åt.

Förbluffande aktuellt

Fram till den 15 april går det at njuta av litauisk nutidskonst också i Jugendsalen i Helsingfors. Här ställer Litauiska Konstnärsföreningen ut en samling verk av de främsta konstnärerna i landet. Samlingen med ungefär 70 verk i Helsingfors är den första utländska hållplatsen för denna internationella vandringsutställning som visar många intressanta prov på modern litauisk nutidskonst. Det är målningar och konstgrafik men också en del intressanta skulpturer i olika material, till exempel är skulpturen av Vaclocas Krutinis fängslande. Formgivningen i trä liknar inte riktigt något man sett förut men å andra sidan är skulpturen inte svår att ta till sig. De flesta titlarna är som väl är översatta, men ibland händer det att namnet inte säger något och då får man istället enbart lita på det man ser, och leta efter en tolkning i själva bilden.
Numera finns det egentligen inte någon dominerande konststil i vare sig Litauen eller i övriga Europa, och också om litauisk konst inte följt i precis samma fotspår som konsten i Europa, känns utställningen förbluffande aktuell. Det blir en helhet som presenterar ett brett spektrum av olika stilar och några av de färskaste inriktningarna i litauiskt konstliv. I samlingen finns variationer av expressionism, abstrakt och figurativ konst samt nyare litauisk folkkonst kombinerad med ironisk postmodernistisk lekfullhet.
Utsällningen presenterar en så pass bred skala konstnärer att var och en säkert hittar verk och konstnärer att tilltalas av, och Jugendsalen är som gjord för en utställning som den här. Där finns gott om utrymme men samtidigt kan man se hela utställningen på en gång.

Det bortglömda Kuriska näset, Jurate Buèmyte och  Albertas Krajinskas Fram till 23.3.2007 i kulturcentret Caisa. Litauisk nutidskonst, fram till 15.4.2007 i Jugendsalen i Helsingfors.

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar