ULRIKA FERM OCH CATHARINA ÖSTMAN FICK STIPENDIUM

av Heidi Johansson

Att stöda unga konstnärers karriärer var en av konstsamlaren Simo Kuntsis huvudmålsättningar – inte minst därför känns det så passande att Österbottens konstkommission hade sin stipendieutdelning just här i det nyöppnade museet Kuntsi i Vasa. Även kommissionens ordförande Kai-Eerik Känsälä betonade i sitt tal att vi måste bära ansvar för de professionella konstnärernas utkomst.
De finlandssvenska stipendiaterna var i år konstnären Ulrika Ferm och textilkonstnär Mia Damberg (1-årigt understöd) samt regissören Susanne Skata och författarna Ann-Helen Attianese och Catharina Östman (1/2-årigt understöd).


Ulrika Ferm berättar att pengarna för hennes del kommer att användas till att förbereda en kommande utställning år 2008 i Vasa Konsthall. Dessutom kommer hon att ställa ut i Thessaloniki, Grekland i maj, åka på utbyte till Irland i mars, och ha gruppuställning i Berlin. Mia Damberg har också klara planer för framtiden.
– Mitt kontrakt här på museet tar slut i augusti. I september åker jag med fotograften Patricia Rodas på ett en månads vistelsestipendium till New York, och 2008 blir det en utställning på Österbottens museum här i Vasa plus grupputställning i Norge.
Ann-Helen Attianese gläder sig åt att kunna avsluta sitt första romanprojekt och påbörja del två, medan Catharina Östman nu ser fram emot att börja på sin nionde bok.

Heidi Johansson

Lämna en kommentar