Det är hög tid att beslutsfattarna infriar sina löften om att reducera klimatutsläppen och satsa på förnybar energi.
Greenpeace-aktivister demonstrerade förra veckan vid energibolaget Fortums högkvarter i Kägelviken, Esbo. En del av aktivisterna hade klättrat upp för byggnadens fasad för att fästa ett strålningsmärke vid Fortums logo på 80 meters höjd. Man hade blockerat byggnadens huvudingång och ovanför entrén hade aktivisterna hängt en banderoll med budskapet ”Stoppa Fortums smutsiga affärer”.
– Vi kan inte godta att det statliga energibolaget Fortum planerar att vräka ned sin rörelsevinst i en utbyggnad av kärnkraften och oljebaserad kondenskraft. De statsägda energibolagen i Sverige och Norge har de senaste åren investerat kraftfullt i olika vindkraftsprojekt. Vi har förgäves väntat på att Fortum skulle göra motsvarande klimatvänliga satsningar, säger energiexpert Lauri Myllyvirta på Greenpeace.
Fortum har meddelat att bolaget påbörjar en utredning om miljökonsekvenserna för en sjätte kärnkraftsreaktor i Lovisa. Tidpunkten för Fortums utspel var strategiskt vald i samband med de pågående regeringsförhandlingarna. Det statsägda bolaget vill på detta sätt pådyvla en kärnkraftsvänlig formulering i det nya regeringsprogrammet, trots att det är riksdagen som fattar det slutliga beslutet om en eventuell utbyggnad av kärnkraften.
– Det är fullständigt befängt att tala om behovet av en ny, sjätte reaktor då reaktorbygget i Olkiluoto tampas med enorma problem, som redan har fått skandalösa proportioner. Alla fagra löften till trots har projektets sysselsättande inverkan och den utlovade reduceringen av klimatutsläppen inte blivit verklighet. De statliga subventioner som har beviljats till reaktorbygget utreds för tillfället av EU-kommissionen. Det har också uppdagats brister i tillverkningen av de viktigaste komponenterna för den femte reaktorn. Detta har en inverkan på reaktorns säkerhet, påminner Lauri Myllyvirta.
Greenpeace ville med sin demonstration också skicka ett viktigt budskap till de politiska partier som för tillfället förhandlar om den nya regeringens sammansättning. Nu är det hög tid att infria alla löften om att reducera klimatutsläppen och satsa på förnybar energi. Enligt flera enkäter förhåller sig finländarna positivare till utbyggnaden av förnybar energi och energibesparing än till kärnkraft.
– Reaktorbygget i Olkiluoto drevs igenom med hjälp av orealistiska kostnadskalkyler och grundlösa uppgifter om projektets tidtabell, säkerheten och reaktorns sysselsättande inverkan. Den nya regeringen borde därför utreda huruvida den femte reaktorn i Olkiluoto har uppfyllt samhällets helhetsintresse i enlighet med kärnlagens krav, fortsätter Myllyvirta.
– Centerns ordförande Matti Vanhanen betonade i valdebatterna vikten av att satsa på förnybar energi och behovet av att reducera klimatutsläppen i trafiken och värmekraftverken. Fortum försöker nu pådyvla den nya regeringen en diametralt motsatt energipolitik. Vi hoppas att Vanhanen inte låter statsbolaget Fortum diktera regeringens energipolitik, säger Kaisa Kosonen som svarar för klimatkampanjen på Greenpeace.

Mikael Sjövall

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.