I New York och andra amerikanska städer fylldes gatorna med demonstranter den första maj. Det hör inte riktigt till vanligheterna. Den amerikanska fackföreningsrörelsen har till stor del förlorat sina traditioner med att fira första maj. I stället demonstrerar de på en särskild högtidsdag, labourday.

 

De som fyllde gatorna den första maj var istället immigranterna, främst från Latinamerika. De viftade inte med röda fanor, utan med amerikanska flaggor och ibland sina ursprungsländers flagga. De krävde en annan invandringspolitik och rätten att få stanna och arbeta lagligt i USA. I dag arbetar miljontals immigranter illegalt i USA. De utnyttjas ofta hänsynslöst och de saknar för det mesta grundläggande social trygghet.
Man kan tycka att det är en ovanlig förstamajdemonstration där det viftas med amerikanska flaggor. Men just flaggvalet är nog klokt i ett land som är marinerat i nationalism. Röda fanor avskräcker ungefär 99 procent av alla amerikaner, även antisocialism är en viktig ingrediens i den nationella marinaden.
Det intressanta är istället budskapet. Immigranterna är en avgörande del i USA:s ekonomi. De gör de tyngsta och farligaste jobben. De arbetar inte bara i restauranger och som varubud, de fyller allt mer de amerikanska fabriker där varor monteras eller kött styckas, de plockar frukten i Kalifornien och bygger de nya husen i Texas. De är helt enkelt en avgörande del av USA:s arbetarklass. När de nu reser sig i massmanifestationer och kräver sociala rättigheter, anständig betalning och att de inte ska jagas av polisen så är det ett mäktigt uttryck för klasskamp och organisering. Immigranternas rättigheter och arbetarklassens rättigheter har blivit samma sak.
Många amerikaner fruktar immigranterna, de sägs ta arbetstillfällen och bostäder. En del fruktar att de spansktalande tar över. Rädslan för främlingarna utnyttjas flitigt i den politiska debatten.
Alla seriösa studier visar dock på att den amerikanska ekonomin vinner på invandringen. Om de som kommer hit och arbetar dessutom får bra lön och rimligt socialt skydd så kan de inte användas för att försämra villkoren för andra löntagare.
Så även en första maj under stjärnbaneret kan var helt rätt.

Jonas Sjöstedt

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.