Påven Johannes Paulus II kallade Latinamerika för ”hoppets kontinent”. De senaste årtiondena har dock evangelikala, frireligiösa, kyrkor vunnit allt fler anhängare i den nya världen samtidigt som katolicismen har förlorat inflytande.
”Liv och andlighet Multimedia” vill ändra på detta genom att nå ut till de troende på nya sätt. Tillsammans med den katolska kyrkans informationsnät i Latinamerika lanserade företaget nyligen projektet Trimilenio med säte i Perus huvudstad Lima. Projektet hjälper katolska samfund och organisationer att gratis skapa hemsidor och skaffa sig e-postadresser.
En av Trimilenios användare är Francisco Camacho, ärkebiskop i den koloniala staden Coro vid Venezuelas kust. Camacho använder ärkestiftets hemsida till att informera om kyrkans aktiviteter och erbjuder nyhetsarkiv, opinionsundersökningar och möjligheten att chatta med andra troende.
Spännande? Förmodligen inte, med nordiska ögon sett. Men projektet innebär en mindre revolution inom den katolska kyrkan. Den har sällan varit först med förändringar, snarare sist. Under huvuddelen av kyrkans existens förrättade prästerna gudstjänst på latin, med ryggen vänd mot åhörarna. Och de krafter som på 60-talet ville skapa ”de fattigas kyrka” med hjälp av befrielseteologin motarbetades och tystades ner av Vatikanen.
De evangelikala kyrkorna använder sig redan av modern teknik och musik (popmusik spelas ofta vid evangelikala gudstjänster). Den katolska kyrkan har i det långa loppet knappast något val. Alternativet till att modernisera sig är att förlora fler medlemmar till de nya kyrkorna. Om trenden håller i sig kommer evangelikerna om ett par årtionden vara lika många som katolikerna i Latinamerika.
De nya kyrkorna har dock ytterligare en attraktionskraft som den katolska kyrkan saknar: De missionerar. Evangelikerna förbereder världen för Jesus återkomst genom att vinna nya troende.
Det är dock svårt för den katolska kyrkan att dra igång en missionskampanj. Katolikerna kristnade Latinamerika för nästan 500 år sedan, i samband med den spanska erövringen. En ny kampanj skulle vara ett erkännande av att man håller på att tappa greppet. Men det verkar som att påven Benediktus XVI har lyckats svälja stoltheten. I början av året bad han prästerna på ”hoppets kontinent” att ge sig ut för att värva nya troende. Kanske kommer han även att skicka ett elektroniskt brev till Liv och Andlighet Multimedia för att be dem att utforma en missionskampanj?

Martin Garat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.