I det spanska inbördeskriget deltog frivilliga från en rad länder. Från USA deltog drygt 2 800 frivilliga av vilka en tredjedel stupade. Flera av dem som reste från USA var amerikaner med nordisk bakgrund. Solidaritetsarbetet med den spanska republiken var starkt i delar av USA. Det gäller inte minst New York, omkring 900 av de amerikanska frivilliga i den amerikanska Abraham Lincolnbrigaden kom därifrån. Under kriget ordnades rader av insamlingar, massmöten och kulturarrangemang till stöd för den spanska republiken just i New York.
Denna vår har en omfattande utställning om solidaritetsarbetet med Spanien, ”Facing Fascism”, anordnats i New Yorks Stadsmuseum. I samband med utställningen har det producerats böcker, dokumentärfilmer och en rad föreläsningar har anordnats. Nyligen visade man en ny dokumentärfilm där personer som var med i arbetet, både i Spanien och i New York, intervjuas. De ansvariga för projektet beskrev det som en viktig dokumentation som måste göras innan det är för sent. De flesta av de intervjuade är i 90-årsåldern. Vid visningen deltog tre av de 41 frivilliga i Abraham Lincolnbrigaden som fortfarande lever i den efterföljande diskussionen.
– Kriget mot fascismen började inte i Pearl Harbor, det började i Spanien. Jag såg det som en chans att bidra till kampen mot fascismen att resa som frivillig, sa Moe Fishman, född 1915 och sekreterare i veteranföreningen för de amerikanska frivilliga.
En annan av de frivilliga, Maynard Goldstein, berättade livfullt om resan till Spanien.
– Vi fick inte resa till Spanien, i våra pass stod att det inte gällde för resor dit och vi hotades med böter av vår regering om vi reste. När jag for över Atlanten till Frankrike i februari 1937 var vi omkring ett hundra unga män på båten som reste som ”turister”. Ingen av oss hade några pengar. För att få kliva i land i Frankrike måste vi visa att vi hade 75 dollar var, det hade vi inte. Vi gick fram tre och tre till kontrollanten, sedan smet någon tillbaka med pengarna till de andra i kön, så att de kunde visa samma sedlar.
Abraham Lincolnbrigaden var det första förbandet i amerikansk historia där svarta och vita slogs sida vid sida på lika villkor. Det var också det första förband där svarta amerikaner förde befäl över vita. Den amerikanska armén integrerades inte förrän i Koreakriget på 50-talet.
– Vi hade ingen utbildning och dålig beväpning. Vi fick träna med trästörar, inte gevär. Men i striderna mot fascisterna gjorde vår brigad heroiska insatser, påminde Goldstein.
Vid andra världskrigets utbrott anmälde sig många av veteranerna från Spanien omedelbart för att åter tjänstgöra i kriget mot fascismen.
Under det kalla krigets antikommunism var veteranerna från Spanien en grupp som förföljdes hårt i USA.
– Vi förföljdes, exempelvis kunde vi förlora våra arbeten i häxjakten på vänsterfolk. Vi beskrevs som ett verktyg för Sovjetunionen. Några kände sig tvingade att emigrera från USA.
I USA:s historieskrivning har mycket lite plats lämnats åt det spanska inbördeskriget och den amerikanska solidaritetsrörelsen. Fishman menar att det har samband med det kalla kriget:
–  Våra historiker är tysta om Spanien för att de flesta av dem som deltog som frivilliga stod till vänster. De var kommunister, trotskister eller anarkister. Det kalla kriget innebar inte bara ett förtryck mot kommunister utan mot allt progressivt. Historikerna i USA har fortfarande svårt att hantera det.
Denna ovilja att erkänna vänsterns insatser för Spanien är fortfarande högst påtaglig i USA. När utställningen ”Facing fascism” anmäldes i New York Times användes merparten av artikeln till att förtala de frivilliga som endast ett redskap för Sovjet. Enligt skribenten visade utvecklingen i det fascistiska Spanien ”att Franco inte var en så dålig kille”.
Men Moe Fishman är glad över utställningen:
– Det har gjorts ett remarkabelt arbete med dokumentationen. Tidigare har många böcker skrivits, men nu har det med ganska små medel gjorts en stark utställning över hela rörelsen för Spanien.

Jonas Sjöstedt

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.