Galleri G18 introducerar den unga och lovande konstnären Fanny Tavastila som studerat vid konstskolan Alfa Art och Bildkonstakademin, och som arbetat flera år som bildkonstlärare för både barn och vuxna. På G18 kan man till den 4 maj beundra hennes vackra oljemålningar med sinnliga motiv i sköra färgnyanser.
Tavastilas målningar ger uttryck för en känslig och finstämd stil som trots sin skörhet och lätthet är mycket säker och mogen. Hennes verk är övertygande, och de besvarar frågor innan dessa ens blivit formulerade; det outtalade söker en resonansbotten i betraktarens erfarenheter och upplevelser av naturen, omgivningen och vardagen. Motiven är en aning utmanande men ändå behagligt tillgängliga. Under den vackra och ljuva ytan lurar inget hot men ändå en styrka som tar betraktaren i besittning.
Det mest karakteristiska för denna nykomling är troligen hennes förmåga att måla ljusets skiftningar och stora enhetliga helheter. Ingenting hänger löst i hennes motiv. Tavastila målar i lager på lager och de tunna penseldragen skapar skikt av fina nyanser i vitt och andra ljusa färger. Helheten blir lysande tack vare det noggranna och tålmodiga arbetet som ger tavlorna ett djup och en självsäkerhet. Tavastila säger att hon ofta arbetar med flera tavlor samtidigt och att hon rör sig från tavla till tavla och från skikt till skikt.
Det är med spänning och iver jag väntar på Tavastilas följande utställning.

Fanny Tavastila: Att äta wienerbröd i regnet. Galleri G18 i Helsingfors. Till den 4 maj 2007.
Se sista sidan.

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.