Finlandssvensk identitet skrivs det om i tid och otid, men i Studentteaterns pjäs Räck mig din hand och jag ska äta upp den finns det äntligen en kritisk granskning, med mycket och träffande humor dessutom.
Själva pjäsidén, av regissören och manusförfattaren Akse Petterson, är rolig och fantasifull: Finlandssvenskarna beslutar sig på grund av utrotningshotet för att samla allt finlandssvenskt i en svart låda och flyga långt bort med avsikt att grunda ett finlandssvenskt paradis med alla typiska ingredienser. Så blir det ändå inte för planet kraschar i Afrika och endast två barn, Flickan (Annina Blom) och Pojken (Anna-Sofia Nylund) överlever – de andra blir kvar i den svarta lådan.
Ett intelligent drag är att introducera infödingsstammen med den stavgående hövdingen (Jon Lindström) i spetsen. Här kombineras finlandssvenskt, finskt och ”vilt” i stammen så att betydelserna varierar. Jag vill tolka det så att pjäsen kritiserar myten om att ”vi finlandssvenskar” (man misstänker att betoningen är lagd på första stavelsen) är så civiliserade och på alla sätt goda och väluppfostrade, sådana som aldrig mördar, bedrar eller är sena med hyran.
Myter om finnar granskas också. En av dem är Remontti-Reiska i Marie Simolasgestalt – hon spelar också moddalärare – plus två andra finnar som gör en lyckad återställningsåtgärd och hittar olja. Andra nyskapande och tänkvärda element är de headbangande finlandssvenska portalgestalterna Lucia, Snusmumriken och den Burberry-beige studentsångaren.
Film i teater kräver speciell motivering men här funkar det med gående filmkamera som används utforskande när flickan och pojken vill bli återupptagna bland finnarna och träffar på dem i bastun. Försöket misslyckas dock och slutet anknyter till den rovgiriga pjästiteln så att man fattar att finlandssvenskhet som nationalistisk-konservativ livsstil är dömd till undergång. Andra strategier behövs.
I föreställningen finns mycket djup mitt i humorn och det greppet ger ett levande och intensivt intryck. Jag börjar tänka att den finlandssvenska problematiken också handlar om ett stort behov av tillhörighet, och därmed om en viss rädsla för det man uppfattar som annorlunda. Olika språk och uttryck kan i stället ses som en rikedom, så att det här förhållningssättet gäller också finskan, finska kulturyttringar och vanor.
Lars Idmans presenningsplastiga scenografi ger en passande miljö åt den här sortens perspektivifrågasättande. Rollbesättningen är mycket lyckad och regissören Akse Pettersson tycks verkligen ha satsat på att betona det studentteatermässiga så att helheten stämmer. Något utdragen var kanske inledningen eftersom man satt och väntade på kraschen, men helhetsintrycket är en rolig, nyskapande och fräscht ifrågasättande föreställning.

Studentteatern: ”Räck mig din hand och jag ska äta upp den”. Premiär 18.5.2007, Gräsviksgatan 10 B. Manus och regi: Akse Pettersson. Scenografi: Lars Idman. I rollerna: Annina Blom, Anna-Sofia Nylund, Marie Finne, Outi Paasivirta, Eva-Maria Koskinen, Miranda Nybondas, Marie Simola, Kira-Emmi Pohtokari, Jon Lindström, Ville Vuorelma.
Föreställningar till 27.5.

Monika Holmström

Lämna en kommentar