För tionde sommaren genomförs en äventyrstur för barn på Sveaborg, och nu med ett nyskrivet manus. Den här gången gäller det för deltagarna att hitta den spökryttare som Gustav III drömt om och som kammarjungfrun Rosalind sett skymta ridande mot det förtrollade valvet.
Den som någon gång försökt sig på att ställa till med sådan här interaktiv museipedagogik vet att det finns tusen sätt på vilka hela spelet kan börja halta betänkligt och att noggrann planering och gestaltning krävs. Och här är det riktigt proffsigt genomfört in i minsta detalj: Äventyrsturen börjar rivigt och medryckande med kammarjungfrun Rosalind som samlar ihop oss till ett sällskap. Snart uppenbarar sig Gustav III, vitpudrad och iförd vippig rokokoperuk. Han berättar om sin dröm och spelet tar sin början.
På vägen träffar vi flera betydande personer från 1700-talet, först av dem skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman. På ett sinnrikt sätt har manusförfattarenAnnina Holmberg och regissören Frank Skog integrerat olika 1700-talsseder, historiska fakta och upplysningstidens vetenskapliga strömningar i spelet. Alla detaljer visar sig kunna byggas ihop på finurliga sätt så att också många igenkänningsmoment finns med, både för barn och vuxna.
Själva spelet ger sig inte in på att försöka vara undervisande utan fokus ligger hela tiden på att upprätthålla barnens intresse. Det är mycket interaktivt, med olika rörelser att härma, såsom hovbugning, fregattbyggande och inträdesriter till det hemliga sällskapet som skall lösa gåtan. Barnen följer ivrigt med och också de mindre barnen som kanske inte följer själva berättelsen så noga gör inlevelsefullt alla rörelser och sjunger för Augustin (Ehrensvärd). Naturforskaren Carl von Linné i blommig rock påträffas också, jubileumsåret till ära, och han berättar och ställer kluriga frågor om växter. Någon gång verkar scenerna bli en aning för långa och invecklade, med väldigt många trådar, men sedan hittas riktningen igen.
Publikkontakten fungerar absolut strålande, så att också oförutsedda händelser kommenteras. Äventyrsturen är en verklig vandring med många olika – ibland ganska långt ifrån varandra belägna – spelplatser  och slutar med de mest spännande valven där barnen får skapa ljuseffekter med sina ficklampor. Spänningen stiger mot slutet, då gåtan skall lösas. Rollerna har byggts upp så att kammarjungfrun Rosalind är den som kommer med alla de förnuftiga förslagen på vad som skall göras medan kungen Gustav III är en clown, som gärna vill vara fin men också är mycket feg. Maskerna med skrivna budskap i som kungen får under resans gång ger ledtrådar vidare, så att historia och mysterielösande vävs samman.
Hela äventyrsturen genomförs med ett sjusärdeles gott humör och många roligheter på vägen. Man får liksom vara lite töntig och släppa loss, vilket är nog så hälsosamt för människor i alla åldrar. En känsla av mänsklighet och värme sprider sig.

Äventyrstur för barn: Det förtrollade valvets hemlighet. Sveaborg 6.6–11.8.2007. På svenska fredagar kl.12. Manus: Annina Holmberg. Regi: Frank Skog. Medverkande: Jussi Anttonen, Robert Kock, Tuukka Långsjö, Markus Riuttu, Mikael Strömberg, Hanna Nyberg, Sofia Koski.

Monika Holmström

Lämna en kommentar