Till Tabermann och Hertzberg

av Gun Winter

Vad Zygmunt Bauman skrev om holocaust för tjugo år sedan har säkert haft sin betydelse. Min kommentar gällde Tabermann, inte holocaust. De utmärglade fångarna bakom taggtråden liksom den napalmbrända flickan från Vietnamnkriget ingår i det kollektiva medvetandet. Ondskan och mänskorättskränkningarna skiftar dock form och det är viktigt att tala om de vidrigheter som sker inför våra ögon! Den religiösa Blair har sitt delansvar för dem.

Lars Hertzberg vill inte förstå mig. Då vi var överens om att förnuftet är bundet vid sin epok och därför subjektivt, så gör jag ett inte alltför långt tankesprång till det verkliga livet, där de absoluta distinktionerna har mindre betydelse. Då man söker den Benthamska välfärden, så försöker man eliminera subjektiviteten genom utredningar och diskussioner, det vill säga en strävan efter objektivitet. Ibland är detta demokrati.
Bauman (som har angliserat sitt namn) avslutar sin Att tänka sociologiskt från 1990 med ett vackert citat av Richard Rorty: ”Om vi tar hand om friheten, så kommer sanningen och godheten att ta hand om sig själva.”

Gun Winter

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.