Den 15.8 avslöjade tidningen Nya Åland att en åländsk butik behandlar sina kunder olika beroende på deras etniska bakgrund. Att rasism existerar i ett litet samhälle är kanske ingen överraskning, men det häpnadsväckande i just detta fall är att personalchefen skriver klart och tydligt i sina direktiv för de anställda hur romer skall behandlas: ”Då zigenare kommer in i butiken skall larmet gå. Då larmet gått deltar all ’ledig’ personal i övervakningen. 3 signaler för övervakning.”
Butikschefen har vägrat att kommentera dessa interna regler. Flera av butikens före detta anställda har dock styrkt att en dylik guide har existerat, och att nya arbetare blivit uppmanade att läsa den. Enligt en f.d. sommarjobbare följde man dessa regler. Då några romer kom in i butiken larmades personalen.
– En i personalen följde efter dem hela tiden. Han gick bara en meter bakom dem, sade sommarjobbaren enligt Nya Åland.
Dessa direktiv har funnits till sedan 2002, utan att någon anställd har reagerat på dem tidigare överraskande nog. Antingen får butiken få besök av romer eller så tycks de flesta inte se någonting rasistiskt i anvisningarna, i alla fall inte tillräckligt rasistiskt för att det skulle vara värt att göra en anmälan till polisen.
Liknande fall har förekommit i andra butiker, men där tycks personalcheferna ha varit tillräckligt smarta för att inte skriva ner direktiven på papper, med egen underskrift.
Det kommer knappast att dröja hemskt länge innan alla på Åland vet vilken butik det är frågan om. I det lilla samhället går ingen säker för skvaller, frågan är om det kommer att påverka butikens popularitet överhuvudtaget. Hittills har fallet inte orsakat nästan någon debatt i de åländska medierna, vilket känns lite konstigt. Att en butik bedriver en så öppet rasistisk verksamhet borde blåsas upp ordentligt. Från fastlandet sett verkar de flesta vara mera intresserade av beachvolley-damernas dräktstorlek. Det är i alla fall den bild man får om man sneglar på de åländska tidningarnas debattsidor.
Sorgligt nog kan man bara konstatera att situationen knappast är bättre längre österut. Tidningen Satakunnan Kansa och några romska män testade sommaren 2006 hur de romska männen bemöttes av restaurangpersonal i Björneborg. Nyktra och snyggt klädda nekades de inträde till ett flertal restauranger. För tillfället behandlas fallet i rätten.
Inte heller detta fall är unikt. Trots att diskriminering av romer är ett allmänt förekommande fenomen, har debatten kring problemet varit väldigt platt och enkelspårig. Allt tyder på att en diskussion borde föras, men ingen är egentligen villig att på riktigt ta upp debatten.

Jockum Hildén

Lämna en kommentar