Konflikten mellan Hizbollah och Israel verkar inte sina, och i kampen används nu även datorspel. Redan 2003 lanserade Hizbollah spelet Special Force 1, där spelaren kunde slåss med israeliska soldater i södra Libanon. Spelet blev aldrig någon större succé, men uppföljaren Special Force 2 har redan nu fått mängder av uppmärksamhet.
Händelserna i Special Force 2 utspelar sig i områden kring Bint Jbeil och Maroun al-Ras i södra Libanon, där Israel och Hizbollah stred i 33 dagar sommaren 2006. Spelaren sätts i en Hizbollahsoldats, eller Mujahids, militärstövlar och får uppleva Israels offensiv med egna ögon.
– I det här spelet kan du vara en del av segern. Slåss, motstå och förstör din fiendes Merkava-pansarvagn i spelet om kraft och seger, förklarade en Hizbollahmedlem spelets handling.
Hizbollahs datorspel kommer knappast att ge en helt objektiv bild av hur konflikten gick till, men att lansera ett politiskt spel är ett propagandaverktyg kryddat med grym humor, och man kan inte göra annat än att lyfta på hatten för Hizbollah. Draget är genialiskt, för också de som inte har någon politisk synpunkt i frågan kommer antagligen att spela spelet bara på grund av nyfikenhet. Samtidigt får Hizbollah antagligen ett ordentligt klirr i kassan.
Det är på tiden att också arabvärden ger ett ordentligt virtuellt motstånd. Hittills har Mellanöstern fått motta miljontals pixelkulor och granater medan vi spelat som vinnare ur ett västerländskt perspektiv. Det är inte så att Hizbollah skulle vara den första militära organisation som lanserat ett datorspel. USA:s försvarsmakt föregick med gott exempel genom att lansera spelet America´s Army år 2002. Syftet med det spelet var att öka rekryteringen av unga amerikanska män. Den amerikanska armén har dock varit väldigt noga med att inte skriva ut vilka ”fienderna” är, till skillnad från Hizbollah. Det känsliga med Special Force 2 är att det bara gått ett år sedan konflikten i södra Libanon och förhållandena mellan Hizbollah och Israel är ännu mycket spända. Moraliskt är det inte, men nog så provokativt. Och det bästa är att all kritik kan viftas bort med en enda kommentar: ”Det är ju bara ett spel!”

Special Force 2 lanserades den 16 augusti på Spider’s Web museet i Beirut, där spelet också säljs. Man kan spela spelet på arabiska, engelska, franska eller farsi.

Jockum Hildén

Lämna en kommentar