Här kommer en nyhet som du garanterat inte har läst. Mohammed Hussein Fadlallah, Libanons högsta shiamuslimska imam och Hizbollahs andliga ledare, utlyste häromdagen en fatwa som förbjuder ”hedersmord”. Fadlallah, som är en auktoritet för shiamuslimer i hela regionen, bestämde sig för att utlysa förbudet efter att han hade läste rapporter som visar att antalet hedersrelaterade brott ökar kraftigt i arabvärlden, speciellt i Libanon, Jordanien och Palestina.
I sitt pressmeddelande, beklagade sig Fadlallah, över att beslutsfattarna i regionen inte gör tillräckligt för att stoppa de fruktansvärda brotten ”som är förbjudna enligt islam”.
– I så kallade hedersmord mördar vissa män sina döttrar, systrar, fruar eller kvinnliga släktingar under förevändning att kvinnorna smutsar ner och vanhedrar familjens ära. Dessa män begår fruktansvärda brott som inte har någonting med religion att göra, skrev Fadlallah i sitt meddelande.
– ”Hedersmord” är som vilket annat brott som helst. Inga förmildrande omständigheter gäller, skrev han vidare.
Gärningsmännen i hedersrelaterade brott får vanligtvis mildare straff i många arabiska länder.

Patsy Nakell

Lämna en kommentar