I två veckor har onsdag kl. 19 varit biodags i det ockuperade huset i Vallgård i Helsingfors. Sortimentet har bestått av färska Hollywood favoriter så som the Simpsons och Transformers. Inträdet har varit gratis, precis som filmerna – de har nämligen laddats ner olagligt från nätet.
Pirate Cinema konceptet har tyvärr inte fallit alla i smaken. Efter filmförevisningen onsdagen den 15 augusti begav sig två av de påstådda förövarna i väg med bil från brottsplatsen. De hann inte köra långt förrän tre polisbilar tvingade dem att stanna. Bilen genomsöktes, en bärbar dator konfiskerades, personerna kroppsvisiterades och lades i handbojor. Efter att polisen först lekt tysta leken i några minuter fick den ena gå fri, medan den andra fick följa med till häktet, misstänkt för upphovsrättsbrott.
Husockupanterna var inte sena med att svara på övergreppet. På tolv timmar mobiliserades femtio personer till en larmdemonstration där man med kastruller, rop och skrällig grind core musik påminde den häktade personen om att han inte var ensam.
Brottsanmälan hade enligt ockupanternas uppgifter gjorts med anledning av Simpsonsfilmen, av importören och Teosto.
– Fast den distribuerade filen inte är något man kan ta på, så handlar det om en del människors levebröd, menade Antti Koitilainen, verksamhetsledare för Teosto, i Helsingin Sanomat den 17 augusti.
Simpsons-filmen har hittills kammat in över två miljoner euro i biljettintäkter. Upphovsrättsbrott har en brottsskala i finsk lagstiftning som motsvarar den för hets mot folkgrupp, med två års fängelse som maximum straff.
Dagen efter gripandet gjorde polisen i all tysthet husrannsakan hos den andra personen i den bil som stoppats. En bärbar dator utan någon som helst koppling till piratbion konfiskerades, och nu står också den andra personen misstänkt för upphovsrättsbrott.
Trots repressionen har ockupanterna inte lagt ner piratverksamheten. Onsdagen den 21 augusti fortsatte Pirate Cinema att rulla, men med lagliga förtecken. Svenska Piratbyråns gratisfilm Steal this Film! stod på programmet, den gångna veckan till ära. Men nästa vecka lär popcorn och Hollywood åter vara på agendan.

Mikael Brunila

Lämna en kommentar