Pensionsåldern för en indisk arbetselefant är 60 år. Därefter får den agera paradelefant vid olika högtider. Under den senaste tiden har man allt oftare jämfört Indien med en elefant. Indiens elittidningar har gång på gång upprepat att superelefanten har all anledning att festa nu efter att ha genomlevt ett helvete.
Helvetet går också under beteckningen den Nehruanska socialismen, som man ansett att har förhindrat Indien att blomstra så som landets historia, storlek och befolkningspotential skulle ha möjliggjort. Festförberedelserna startade redan i början av 90-talet, när avvecklingen av regleringsekonomin inleddes och landet styrdes ut på den globala ekonomins öppna hav.
Indien förtjänar nog sina gratulationer. Det går onekligen hårt för landet som nu har öppnat sina marknader på vid gavel. De styrande har i viss mån rätt i sitt påstående att det aldrig har gått bättre för genomsnittsindiern än det gör nu, och inom demokratiska ramar dessutom.
Landet har räckt lång näsa åt alla dem som genast efter självständigheten förutspådde att jätten som redan knakade i fogarna skulle ramla ihop.
Att Indien är en kärnvapenmakt och har en årlig ekonomisk tillväxt på 10 procent, är faktorer som fått medel- och överklasserna att drabbas av supermaktskomplex. De föredrar framgångshistorier och blundar inför sina illamående landsmän. De som vågar undra när de fattigas fest kan tänkas börja stämplas genast som landsförrädare, antihinduer och förbittrade socialister.
Tre av fyra indier hankar sig fram med mindre än en och en halv euro om dagen. Det är lite pengar också i Indien. Ett land som ännu klart besitter världsrekordet i svält och analfabetism ska festa med måtta. Mitt under festligheterna ska det kanske fråga sig med hur gott samvete det kan stoltsera med att vara världens största demokrati, när det varken kan erbjuda basutbildning eller tillräckligt med näring till majoriteten av sina barn.
Den ekonomiska klyftan ökar kraftigt i Indien. Emellanåt skrivs det i tidningarna om arbetselefanten som krossar sin giriga herre till döds efter att alltför länge ha förnedrats. Elefanter har bra minne.

Mikko Zenger

Lämna en kommentar