Hemlösas fotbolls-VM som avslutades i lördags har under den här veckan skapat rubriker runt om i Europa då arrangörerna meddelat att 15 spelare försvunnit. Enligt Expressenkänner sig  arrangörerna svikna och överväger att avbryta samarbetet med ”svikarnas” hemländer. Det är sju spelare från Burundi, tre från Kamerun, fyra från Liberia och en från Afghanistan som saknas. De försvunna spelarnas visum gick ut  vid midnatt efter finalen i lördags där Skottland vann över Polen med 9–3.
– Det här är första gången det här sker. De har svikit Danmark, de hemlösas-VM och lagen, säger Kat Byles, en av arrangörerna till BBC. Men uppger att mästerskapen i övrigt varit en succé.
Hemlösas fotbolls-VM ordnades i år för femte gången. För att få delta måste man antingen vara hemlös eller ingå i ett missbrukarprogram. Spelarna rekryteras till turneringen genom olika frivilligorganisationer. Tanken är att regelbundna träningar ska motivera till ”normala” sociala kontakter, bättre kondition och en större livslust. En gång om året väljs sedan ett representationslag som får åka på hemlösas fotbolls-VM bland de som tränat under året.
The Homeless World Cup Foundation uppger själv att 77 procent av dem som deltar får högre livskvalitet och kan i bästa fall komma bort från gatan.
Men trots arrangörernas uppriktiga välvilja, när allt kommer omkring: är det faktiskt en sådan sensation att någon väljer gatorna i Köpenhamn framom dem i Bujumbura, Monrovia eller Kabul?

48 nationer deltog i år i det femte hemlösas fotbolls-VM som avgjordes på Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn.

Anton Schüller

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.