Kokbok med ekologisk närmat

av Hanna Lahdenperä

Här kommer då svaret på om det går att livnära sig på grönsaker utan att förlita sig på långväga frakt. Härkäpapua sarvista är en kokbok med recept som baserar sig på (ekologisk) närmat. Och, precis som författarna konstaterar, betyder närmat i Finland något mera än ärtsoppa och rovor, vilket de bevisar mycket övertygande. Boken inleds med tips på miljövänlig matlagning (spis är bättre än ugn, sätt lock på kastrullen, laga mer på en gång när du ändå har värmt upp spisen) och man får också information om ekologiskt odlad mat och närmat.

Recepten är indelade enligt måltid och vad som är aktuellt – på sommaren äter man nässelsoppa eller blomkål gratinerad med kantarellstuvning, och på vintern ”risotto” på spelt och pumpa eller hampa- och palsternacksbiffar. Dessvärre ska man vara bra förtjust i svamp för att ha fullt utbyte av boken, men det finns en hel del att laga också för svampskeptiker.
Jag är ingen stjärnkock och är alltså egentligen den sista att utvärdera recept, men de jag hittills testat var okomplicerade nog också för folk med tummen mitt i handen. Eftersom alla ingredienser är inhemska eller möjliga att odla i Finland och de flesta tämligen vardagliga är de oftast lätta att få tag på. Lite knepigt är det förmodligen med hampa och torkade bondbönor, och förvånansvärt nog krävdes det också viss ansträngning (läs: besök i en räcka reguljära mataffärer och sedan specialbutik för ekomat) för att hitta ärtkross.


Rödbets- och ärtsås för pasta (För fyra PERS.)
Det låter besynnerligt med rödbetor och pasta, i synnerhet om det hela dessutom inbegriper ärter, men det fungerar ypperligt. Däremot gjorde sig såsen inte alls uppvärmd följande dag.
Serveras med fullkornsfusilli eller till exempel potatismos spetsad med svamp.
1 dl ärtkross
1 dl vatten för blötläggning
2 msk olja
0,5 dl fänkålsfrön
2 vitlöksklyftor
1 lök
1 tsk socker
2 rödbetor
1 msk äppelcidervinäger
3 dl vatten
1 msk torkad basilika
1 tsk torkad dill
1/8 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk salt
Lägg de krossade ärterna i blöt i ungefär en halvtimme. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och riv rödbetan grovt.
Hetta upp oljan i en panna eller tjockbottnad kastrull. Lägg till fänkålsfröna och fräs dem en kort stund. Tillsätt lök, vitlök och socker, och bryn löken ett par minuter. Tillsätt sedan de rivna rödbetorna och stek i ca fem minuter. Blanda till sist ner äppelcidervinäger och vatten samt ärtkrosset och dess blötläggningsvatten.
Sänk värmen och låt såsen puttra under lock i ca 30 minuter eller tills rödbetorna är klara. Tillsätt basilika, dill, svartpeppar och salt enligt smak ett par minuter före servering.

Hanna Lahdenperä

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.