Ännu en martyr faller i yttrandefrihetens namn, denna gång handlar det om svensken Lars Vilks som med sin rondellhund till Profet lyckats reta mordlystna jihadister i Irak. Varför detta ska betraktas som särskilt ädelt eller för den delen svårt är det ingen som ännu riktigt kunnat förklara.Och än en gång är det världens alla muslimer som får bära ansvaret för vad en våldsbenägen minoritet ställer till med. Att den ena muslimska organisationen efter den andra utfärdat fatwor som fördömer våld och mordhot verkar inte räcka till.
Det brukar det inte heller göra. Har bevisbördan en gång vänts mot en är det sällan värt att kämpa emot. Domen har redan fallit.
Det muslimer bör göra är att blankt vägra gå med på detta spel, vägra axla jihadisternas skuld. Men jag misstänker att speciellt de europeiska muslimerna har börjat fatta att den västerländska rättsstatens grundprincip om att man är oskyldig tills motsatsen bevisas inte gäller för dem.
Man kunde ha hoppats på att det danska debaclet ifjol lärt oss urskilja de riktiga kämparna för yttrandefriheten från pubertala och uppmärksamhetssjuka charlataner. Men kanske är det för optimistiskt.

Patsy Nakell

Lämna en kommentar