Krig och fred är min favoritroman. Jag har alltid tyckt att Leo Tolstoj var en hejare till författare eftersom han skrev den, och mycket annat bra. Men när jag läser Mikael Brunilas utredning – appropå frågan om piratism och upphovspersonens rätt till sitt arbete – om vem som gjorde filmen The Simpsons inser jag hur fel jag har haft. The Simpsons, skriver Brunila, är en kollektiv skapelse av den amerikanska medelklassen eftersom filmen vore obegriplig utan den som referens. Något annat upphov har den inte. På samma sätt är Krig och fred naturligtvis en skapelse av politiska, ekonomiska och sociala förhållanden i Europa vid tiden för Napoleonkrigen (om inte av tiden då Tolstoj skrev sin roman?).
Det här gör mig först lite snopen, men sen glad. Jag har alltid tyckt att det är trist att ingen senare har skrivit (ned) en lika bra roman som Krig och fred. Nu inser jag att eftersom politiska, ekonomiska och sociala förhållanden finns också nu är det inget som hindrar vem som helst från att skriva den nya Krig och fred (fast jag inte riktigt förstår varför ingen gjort det). Vad jag nu vill är att Mikael Brunila skriver den här romanen åt mig eftersom jag själv inte tycks klara av det. Om han ligger i lite skall han väl kunna klara det på ett år. Romanen skall vara lika bra som Tolstojs. Och jag tänker inte betala honom en cent för arbetet.

Michel Ekman

Lämna en kommentar