Det är högt till tak och ändå fylls väggarna till varje kvadratmeter av fotokonst. Det är en brokig samling men samtidigt är det väl just det man väntar sig av en utställning som den här. Stora, flotta landskapsbilder med hisnande vyer hänger sida vid sida med fotokonst i litet format där de små detaljerna blir viktiga, tjocka färgfotografier med glansiga ytor blandas med skör konst i svart och vitt, och utlånade verk med verk som är till salu.
Det mesta är till salu.
Det är kanske det som är mest attraktivt – att här kunna hitta konst man någon gång sett men först långt efter utställningen börjat längta efter och som till slut, under årens lopp, fallit i glömska. Nu får man liksom en ny chans att njuta av verken. Då jag vandrar bland all denna fotokonst hittar jag många kära barn. Här finns bilder från flera år tillbaka, till exempel Tiina Itkonens färgglada Grönland-serie av is och hav och himmel och en glimt av den lokala befolkningen vars vardag presenterats på ett så lekfullt sätt. Det gör en gott att se på denna serie igen – efter så många år.
Denna glädje att återupptäcka gammalt upprepas flera gånger under mitt besök men här finns också en hel del nytt. Till exempel Hannu Karjalainens fotokonstverk med rörlig bild från år 2007. Detta verk med rörlig bild och väldigt lite handling är oändligt skönt. Fotokonstens rörliga bilder saknar intrig i motsats till videokonsten, istället flyter helheten långsamt fram. Karjalainens kvinna liknar Mona Lisa, men det mörka håret blåser i vinden och kvinnan blinkar. Leendet finns dock där. Rörelsen ersätter behovet av ett händelseförlopp då vi ser på rörlig fotokonst. Det här är ett verk som man fäster sig vid, kanske kan någon tänka sig att ha det hemma, hänga på väggen eller projicera över ett helt rum. Visst låter det fortfarande smått vågat men tro mig, det kommer inte att ta länge förrän ni ser konst av den här typen hemma hos folk.
Art Fair Suomi 2007 ställer för tredje gången ut en diger samling av Finlands mest aktuella nutidskonst. Utställningen arrangeras dels på Kabelfabriken, dels i MUU-galleriet.

Art Fair Suomi 2007. Till 14.10.2007. Puristamo, Kabelfabriken och MUU-galleriet, Lönnrotsgatan 33. www.artfairsuomi.fi

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar