Under FN:s generalförsamling samlas ett stort antal presidenter och statsministrar i New York. Medan många av dem ägnade sin tid åt möten med varandra eller med kändisar och miljardärer passade Bolivias president Evo Morales på att träffa amerikanska folkrörelser. Morales mötte företrädare för fackföreningar, indianorganisationer, miljörörelsen, fredsgrupper och företrädare för immigranter med syftet att lyssna på och lära av dem och för att kunna arbeta tillsammans med dem.
Under det långa mötet lyssnade Morales länge på folkrörelserna vars företrädare var mycket imponerade. Ed Ott, en av New Yorks viktigaste fackliga ledare sa efter mötet: ”Jag har bott i New York under många FN-möten men aldrig tidigare stött på en president som kontaktade och lyssnade på oss som Evo gjorde”. Men Morales talade också själv och många av mötesdeltagarna förvånades över hans mycket tydliga socialistiska budskap.
Evo Morales höll också ett uppskattat och välbesökt offentligt möte på Coopers Union i New York. Under 90 minuter talade han utan manus om situationen i Bolivia och hans arbete för att förändra landet. Det framträdande som hade störst genomslag var dock Morales medverkan i den populära tv-showen Daily Show med Jon Stewart. Showen ses varje dag av miljoner amerikaner varav många är ungdomar. Den snabbtungade och oftast ironiske Jon Stewart som leder programmet blev för en gångs skull snarast ödmjuk och rörd av sin gäst. Morales berättade, via tolk, med stor värdighet och underfundig humor om sitt land, om jordreformen och om nationaliseringen av olja och gas. Han kritiserade USA för att bidra till klimatförändringarna och för Irakkriget genom att kritisera en ohållbar livsstil och tala om att ”militär kan användas till att rädda liv eller för att ta liv”.
Även Irans president Ahmedinejad besökte New York och gjorde kontroversiella uttalanden och framträdanden som kritiserades häftigt och som ledde till ökade spänningar mellan Iran och USA. Den bolivianske presidenten använde sitt besök till motsatsen, att förklara sitt lands politik och öka förståelsen för den bland vanliga amerikaner. Efter att ha talat om hur han vill förbättra villkoren för de fattigaste i sitt land avslutade han sitt framträdande hos Jon Stewart med att leende be amerikanerna ”att inte sortera in oss under ondskans axelmakter”.

Jonas Sjöstedt

Lämna en kommentar