Irakkriget och de politiker som förespråkar det är illa sedda i USA. Men de flesta amerikaner beundrar och respekterar landets militär, även den i Irak. För många ickeamerikaner är detta en motsägelse, i USA är det en självklarhet.
Detta fick den stora webbaserade fredsrörelsen moveon.org känna av när den angrep den amerikanska befälhavaren general Petraeus i en annons för att han i kongressen framförde de argument som Bush ville höra. Högern gick till motattack, snabbt och hårt. Högst av alla skällde republikanen och presidentkandidaten Rudy Giuliani. Den amerikanska kongressen antog en resolution som fördömde annonsen. Många demokrater som kritiserar kriget blev så nervösa att de röstade för resolutionen.
Men moveon gav sig inte. De slog tillbaks. Med 3,2 miljoner medlemmar i ryggen samlade de snabbt in pengar till tevereklam som effektivt angrep Giuliani. I den visas hur han alltid okritiskt har stött Bushs politik i Irak. Annonserna visar hur Giuliani misskötte sitt uppdrag i den inflytelserika ”Iraq Study Group” där han faktiskt kunde ha påverkat Irakpolitiken. Istället för att gå på gruppens möten höll han föreläsningar för att tjäna pengar. Giuliani är en smitare som sviker trupperna i Irak, är budskapet.
Moveon har blivit en maktfaktor i amerikansk politik. Deras miljoner medlemmar finns över hela landet. När demokraterna är taktiska och ligger lågt i Irakfrågan så talar fredsrörelsen klarspråk. På så vis pressar den bägge de stora partierna. Högern har försökt kopiera konceptet med organisationer som freedomwatch som propagerar för kriget. Men det är grupper med mycket pengar skänkta av reaktionära miljonärer men inget folkligt engagemang.
Vad är moveons senaste drag? Jo effektfulla filmer med veteraner från Irakkriget och familjer till soldater som talar ut emot kriget. Budskapet är tydligt. Irakkriget är fel. Presidenten missbrukar unga soldater och bryr sig inte om deras, eller irakiernas, liv.  Support the troops – bring them home.

Jonas Sjöstedt

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.