Maarit Mäkeläs sköra tavlor som inspirerats av renässanskonstnärer ställs nu ut på galleri Ama på Richardsgatan. Så här i annalkande jultid känns utställningen mycket lämplig och aktuell. Det vilar en högtidlig – nästan meditativ stämning över hennes målningar av vackra ansikten. Kvinnorna är sköna som änglar ”men jag är nog inte någon änglakonstnär”, skrattar Mäkelä. Tavlorna har skapats i konstnärens ateljé till ackompanjemang av gregoriansk kyrkomusik. Alla målningar är målade på plattor av rödlera som Mäkelä bränt i keramikugn. Därefter har hon målat och tryckt bilderna med serigrafiteknik och använt sig av färgämnen hon själv skapat. Efter att bilden är gjord behandlas ytan med matsoda och så bränns plattorna på nytt. Det här skapar alltid en viss spänning eftersom den höga temperaturen i keramikugnen har en tendens att förändra, förskjuta och kanske faktiskt även försköna slutresultatet.
Maarit Mäkelä är ursprungligen keramikkonstnär, men hon har jobbat som doktorand och forskare under en längre tid. De två senaste åren har Mäkelä jobbat som fri konstnär och har genom att pröva sig fram nått fram till denna säregna teknik, som nu karakteriserar hennes arbete. Galleria Ama ställer ut något helt nytt – för första gången får vi se hur äkta bladguld gör sig i målningar på rödlera.

Maarit Mäkeläs keramiktavlor på galleri Ama i Helsingfors, till den 18 december.

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar