Den tragiska massakern i en skola i Finland blev omedelbart en stor nyhet även i amerikanska media. Tevekanalerna hade långa inslag om morden i början av sina nyhetssändningar. Bilder på chockade elever, bistra poliser och ambulanser ackompanjerade en intervju med en extremt fåordig finsk läkare på CNN.
I USA förekommer massakrer i skolor med förfärande regelbundenhet. Ett land som flödar över av vapen har fått vänja sig vid att de emellanåt hamnar i händerna på någon psykiskt sjuk ung person som väljer att döda lärare och elever i sin skola. Därför är själva nyheten inte så chockerande i USA, frågan som ställdes var istället: Hur kan det ske i Finland? En så tragisk händelse passar helt enkelt inte in i den amerikanska bilden av finländarna som ett ovanligt fredligt och civiliserat folk.
Bilden av Finland är så positiv att den nyligen användes av den kände tevekomikern Jon Stewart i hans populära Daily Show. För att visa hur absurd de amerikanska tevebolagens krigshets var mot Irak – och nu börjar bli mot Iran – gjorde han en liknande inledningsvinjett om det mest osannolika av länder: Finland. Till tonerna av bombastisk musik och snabba bildklipp talade en mörk hotfull röst under temat ”Showdown Finland”. Den finska flaggan fladdrade mot en bild där landet snabbt zoomades in som ett bombmål. ”De är grannar med ryssarna, som vi hatar.” På bilden marscherade soldater. ”De kontrollerar strömmingen, som vi älskar.” Speakerrösten var dramatisk till bilder av strömming som tömdes ur en trål. ”Varför är de så tysta? Vad planerar de?” Därefter beskrevs Finland som ett omedelbart hot. Inslaget avslutades med: ”Target situation Finland, it’s critical”.
För varje amerikan blir ironin omedelbar och uppenbar. Krig med Finland? Inget vore mera osannolikt.
Mitt i eländet med skolmassakern slår det mig: är det inte i ett sådant land vi vill leva? I ett land där skolmassakrer egentligen inte skall kunna ske och där tanken på krig är absurd.

Jonas Sjöstedt

Lämna en kommentar