Det heter att en kvinna ska ha goda förhandlingskunskaper och ett gott självförtroende om hon ska lyckas i arbetslivet. Högt uppsatta kvinnliga och manliga beslutsfattare i företag och i den offentliga sektorn i Finland höll nyligen med om detta, enligt en enkät som publicerades i veckan.
Anspråkslösa ska kvinnorna nog inte vara, tyckte åtminstone 83 procent av de tillfrågade kvinnorna, men bara 63 procent av männen. Att komma överens med både manliga och kvinnliga kolleger på jobbet upplevdes dessutom som en viktig förutsättning för framgång, medan en klar majoritet ansåg att kvinnorna bättre borde framhäva sina kunskaper.
Men kräva bättre lön tyckte bara 38 procent av männen (och 88 procent av kvinnorna) att kvinnorna skulle göra.
Det manliga receptet för framgång är med andra ord: ha ett gott självförtroende, glöm anspråkslösheten, kom överens med alla på jobbet, men kräv för guds skull ingen bättre lön åt dig.
Vad en kvinna ska med sina ”goda förhandlingskunskaper” förblir i sammanhanget oklart.
Att nyckeln till framgång i arbetslivet ligger hos kvinnorna själva är ett utbrett antagande. Som den nämnda enkäten visar finns det dessvärre annat som en kvinna lärt sig ta i beaktande i en förhandlingssituation, nämligen det höga sociala priset som hon kan tvingas betala för sina ”goda förhandlingskunskaper” och sitt ”självförtroende”.
Detta bevisades nyligen i en undersökning som gender- och ledarskapsforskaren Hannah Riley Bowles vid Kennedy School of Government låtit publicera.
Det visar sig att när en kvinna försöker förhandla sig fram till högre lön är både män och kvinnor mindre villiga att jobba med henne. Kvinnor är samtidigt mindre beredda att försöka förhandla om högre kompensation om motparten är manlig. Inte för att de saknar självförtroende, säger Bowles, utan för att de som kvinnor är medvetna om det straff som antagligen väntar dem.
Kampen mellan Tehyiterna och de främst manliga politikerna är väl praktexemplet på hur krävande kvinnor får smisk för sin uppkäftighet.

Patsy Nakell

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.