ANALOGA TANKAR

av Christian Blom

Apropå Mariella Lindéns kolumn om urladdningsbara kroppsdelar i NT nr 47/07.

Att tänka analogt idag är kätterskt. Allt skall vara digitalt för då är det modernt och går lätt att bryta ner (ekologi??). Jag håller helt med Mariella Lindén som säger i sin kolumn om urladdningsbara kroppsdelar i Ny Tid att det nu skulle krävas ingående reflektioner över den moderna teknik vi lever med.

Det är just vad jag försökt med under de senaste fem åren då min kropp och min själ varit elöverkänsliga – d.v.s de skriker hela tiden rakt ut att det är något grundläggande fel i vår nya och digitala teknik. Alla världens signaler, som idag skickas ut i “etern” tycks inte bara koppla upp sig till mottagarapparaterna utan också till cellerna i människans kropp. Och om man läser om de allra nyaste upptäckterna på nanoteknologins område så hittar man notiser om radiosändare och mottagare som kommer att ha formatet av några atomer eller molekyler, eller varför inte använda sig av de beståndsdelar som annars också naturligt finns i människans kropp (se t.ex. Hesari 30.10.07). Men ingen diskuterar detta utgående från filosofin eller samhällsvetenskaperna. För att inte tala om medicinen. Alla nya tillämpningar inom radioteknologins område bara rinner ut som en störtflod i samhället. Just har man gjort sig av med de analoga tevesändningarna. Nu är man ute efter de analoga radiosändningarna (t.ex. Extrem med ekonomiska förklaringar) – och detta bara för att få utrymme bland “frekvenserna” för nya och åter nya digitala mobila sändningar.

De digitala mobilsändningarna drar också massor med el. I Sverige har man räknat ut att 3g-nätet slukar lika mycket el som ett helt kärnkraftverk producerar. Jag har ringt Digita i Finland och frågat om elförbrukningen bakom alla digitala sändningar men uppgifterna är hemliga, säger de. Tänk på den gamla trådtelefonen som i princip fungerar med 4,5 volts ström.

Om man med blotta ögat skulle se radiovågorna och de andra elektromagnetiska vågorna i vår omgivning så skulle folk nog reagera. De gamla analogt sända vågorna slog emot oss såsom ganska lugna vågor i havet, litet som dyningar. Medan de nya digitala vågorna brusas och moduleras så att de kommer fräsande från alla håll som vilda sönderbrutna stormvågor eller svallvågor efter en racerbåt. Samma liknelse kan man också använda då man jämför en vanlig gammaldags glödlampa, vars ström svänger ganska lugnt kring 50 hertz, men de nya energisparlamporna som hugger sönder det elektromagnetiska fältet i små och aggressiva bitar i omgivningen – något som många klagar på, de får till exempel huvudvärk av dem.
Så forska i dessa frågor och tala om dem, formulera ord och argument.

Christian Blom

Lämna en kommentar