Puristamo-lokalen i Kabelfabriken är stor och rymlig och tack vare de enorma fönstren är den även väldigt ljus. Därför är rummet som gjort för samutställningar såsom Nordiska Konstskolans, med Andreasson, Bjartalid, Carstensen, Mazici, Mäkipää, Sjölander, Tomren, Wara, Weckman ochZornat.
Nordiska Konstskolan är belägen i periferin, i Karleby, men här har många konstnärer som kommit att få inflytande på finsk konst utbildat sig. Detta är en samutställning där både skolans föreläsare och elever ställer ut sina verk. Bland verken finns både nyheter och pärlor från de senaste åren. En del av dem, till exempel Mazicis, har ställts ut förut, och då de nu hänger här lika vackra och fräscha som då, är det som att möta gamla bekanta. Man gläds åt att få se dem igen.
Till en början kan utställningen verka lite splittrad eftersom den presenterar många olika slags konst. Gjuteriets lokal är därtill väldigt stor för en så liten utställning. Själv tycker jag ändå det är härligt att se de enskilda verken i en såpass rymlig lokal, det är som om varje konstnärskap på det sättet får en möjlighet att synas bättre. Det är också skönt att kunna vandra bland konstverken i lugn och ro och ta ställning till dem var för sig, utan att distraheras av en rörig omgivning.
Utställningen Outside the Rules, Outside the Centers visar fotokonst, installationer, målningar och grafik med väldigt olika slags teman. Och då är det kanske på sin plats att påminna sig om att meningen inte har varit att visa upp ett enhetligt tema som bara varierats på olika sätt, utan att finna och ställa ut ett brett spektrum av nordisk nutidskonst och att ge besökarna en upplevelse av den nordiska nutidskonstens många uttrycksformer.

Outside the rules, Outside the centres, Nordiska Konstskolan on the road. Till 28.12. 2007. Puristamo, Kabelfabriken i Helsingfors.

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar