I höst har Arcada och Ny Tid inlett ett samarbete i form av ett elevarbete för de studerande på Arcada. Projektet fick sin början då John Grönvall, lärare på Arcada, och Ny Tids chefredaktör Patsy Nakell diskuterade på Facebook. Jag satte mig ner i Arcadas matsal tillsammans med Grönvall och studeranden Magnus Wikström för att ta reda på lite mer om projektet.
Det hela handlar alltså om att de studerande skall träffa några av Ny Tids kolumnister och göra en kort intervju med dem som spelas in i skolans filmstudio. Studerandena, som är indelade i grupper på fem elever i form av filmteam, skall alltså träffa personen, planera innehållet, filma sin intervju, klippa den och sedan presentera det färdiga materialet för klassen. De har tillsammans med Patsy kommit överens om att lämna bort inklippsbilder för att produktionen ska vara så centrerad på själva intervjuobjektet som möjligt. Intervjuerna skall antagligen också visas på Ny Tids webbsida och på tevenätverket DINA, som är en kabelkanal och ett gemensamt forsknings- och utvecklingsprojekt för fem högskolor i södra Finland. Målet är en 3-5 minuter lång filmsnutt som är så pass välgjord och proffsig att man, för att citera Wikström, ”ska orka se den till slut”. Wikström, som är fotograf för den grupp som ska intervjua före detta civiltjänstgöraren och nuvarande kolumnisten på Ny Tid, Micke Brunila*, uppger sig vara ”lite nervös inför den tekniska delen”. Bland annat är kameran av en helt ny sort, men teamet kommer att ”öva tills det sitter”. Wikströms grupp har kommit över planeringsfasen, träffat Micke och bestämt en tid för själva filmningen.
Wikström är själv entusiastisk inför projektet och idén att ta med en utomstående part.
– Det känns som om folk kommer att ta det här mera på allvar, än om vi till exempel skulle ha gjort en likadan filmsnutt om en klasskamrat, lärare eller någon annan anställd på skolan.
Arcadas mediakulturutbildning har funnits i tio år och är den enda i huvudstadsregionen där man kan få medionomexamen på svenska. Eleverna studerar fotoklipp, ljudteknik, regi, produktion, och digital- och multimediamanuskript.
Wikström själv läser inte aktivt Ny Tid, men han berättar att det lilla han läst verkat intressant och han tar ivrigt emot ett exemplar ur den bunt jag haft med mig till Arcada. Grönvall avböjer eftersom han själv prenumererar och får tidningen hem i brevlådan, en metod som Ny Tid varmt vill rekommendera alla sina läsare.

*Kolumnisterna Lars D. Eriksson, Anna Rotkirch, Nina Winquist och Antonia Wulff presenteras också i intervjuserien.

Otto Ekman

Lämna en kommentar