I en kultur där man älskar att bada bastu och simma i vackra sjölandskap är det kanske ganska naturligt att man publicerar en bok om badande. Men boken Kylpijät – The Bathers bjuder på mycket mer än det vi upplever som sedvanligt badande. Päivi Eronens fotografier är en serie iakttagelser av badkulturen i olika länder och exotiska kulturer. Hon har en förmåga att få även det bekanta att framstå som minst lika exotiskt som det som är nytt för oss.
Boken är en diger samling fotografier varvade med vackra essäer om badkulturens historia. Och även om fotografierna självskrivet är moderna är de samtidigt dels nutidskonst, dels alster som vittnar om en gammal badkultur. Mannen i det romerska badet ser med undantag av sina moderna badbyxor av allt att döma precis lika ut som männen i de romerska baden gjorde för tvåtusen år sedan. Lugnet som spridit sig i hela hans kropp går att läsa i hans rofyllda uttryck, och trappan han sitter på är i högsta grad gammal. Här har generationer av badare suttit före honom. Bilderna som är tagna i badhus, bastu, vid varma källor, kalla vakar och sjölandskap vittnar om en tradition som av allt att döma funnits väldigt, väldigt länge. I antikens badhus har folk i alla tider läkt både kroppens och själens sår och i nordliga Finland har bastun alltid varit ett privat ställe där man kunnat koppla av och glömma livets mödor och besvär.
Efter att ett tag ha bläddrat i boken och sett på alla njutningsfullt meditativa bilder av badare går det upp för mig att Eronen antagligen velat fånga just den här läkande effekten och den roingivande inverkan som vattnet har på oss människor.
I anknytning till publiceringen av boken ställer Eronen ut sin fotokonst på Hippolyte. På utställningen som går under samma namn ser vi foton ur boken förstorade till närmare två meter höga konstverk.
Statens fotokonstkommission har beviljat Eronen sitt kvalitetsstöd för publiceringen av Kylpijät – The Bathers. Under utställningen säljs boken till ett specialpris.

Päivi Eronen: Kylpijät – The Bathers, Fotogalleriet Hippolyte, Kalevankatu 18 B, till 3.2. Boken med texter på finska och engelska av Pekka Laaksonen, Torsti Lehtinen, Heikki Turunen, Riitta Korhonen och fader Mitro, Maahenki 2007, 176 s.

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar