som det lönar sig att se konstutställningar. Det pågår självklart en mängd fina utställningar på flera andra orter runt omkring i landet. Ett galleri jag blivit speciellt förtjust i heter AMA och är beläget i Åbo centrum. Så ifall du har vägarna förbi lönar det sig att titta in, dels eftersom AMA ligger väldigt centralt, dels därför att galleriet ställer ut kvalitetsutställningar året om.
För tillfället ställer Ann Sundholm, en mångsidig och personlig konstnär, samt Minna Sjöholm, ut på AMA:s galleri i Åbo respektive Helsingfors. Galleriet har under år 2007 haft flera intressanta utställningar och trenden verkar fortsätta detta år.
Redan inbjudningskortet till Ann Sundholms utställning väcker mitt intresse. Det är ett litet konstverk i sig självt. Ann Sundholm är en konstnär som skapar konst som överraskar, förtjusar och väcker frågor. Hennes verk är utförda med flera olika slags teknik och utstrålar en utsökt värme och en humor. Samtidigt har de en förmåga att få betraktaren att stanna upp för att reflektera över en aktuell, meningsfull och djupare betydelse.
Galleri AMA har nyligen utvidgat sin verksamhet även till Helsingfors där Minna Sjöholm ställer ut sina meditativa oljemålningar. Denna gång är Sjöholms motiv hämtade från utomhusmiljöer vilket är nytt för konstnären. Men fortfarande är hennes verk både sensitiva och abstrakta och samtidigt ändå fotografiska i hög grad. Trots sina utsuddade konturer och ett mjukt och drömlikt gestaltat motiv är de realistiska på ett sätt som är besläktat med fotokonsten. Det är som om hennes abstrakta konst döljer precisa och exakta referenser bakom den suddiga fasaden. Sjöholms mörka panoramaverk är som en resa in i den urbana miljön om natten. Som en enslig taxifärd genom stadens mörker och förbi dess ljuspunkter.

Galleri AMA, Åbo och Helsingfors, www.ama.fi, www.amagallery.net.

Linda Ferreyra Sandoval

Lämna en kommentar