Ralph Nader som kandiderade för USA:s gröna i presidentvalen 1996 och 2000, och som oberoende kandidat i valet 2004, undersöker möjligheterna att kandidera igen i årets val. Till CNN angav Nader att en grund för hans beslut är att det saknas progressiva demokrater att stödja efter att John Edwards och Dennis Kucinich har gett upp kampen om att bli partiets kandidat. Enligt Nader är Hillary Clinton allt för mycket storföretagens kandidat medan Barack Obama är allt för vag i sitt budskap.
Det kan finnas ytterligare ett skäl till att Nader, som är en välkänd profil i amerikansk politik, väljer att träda fram nu. Inom det gröna partiet har det rasat en frän debatt om vem partiet ska utse som sin kandidat. Det mesta tyder på att partiet kommer att välja Cynthia McKinney, inte Nader. Om Nader ska ställa upp som oberoende kandidat måste han bygga upp en egen organisation vilket kräver tid och resurser. De gröna är den nationellt mest välorganiserade kraften till vänster om demokraterna. Naders kandidatur riskerar att splittra de progressiva rösterna mellan honom, de gröna och flera mindre kända vänsterkandidater som ställer upp i några stater.
Ralph Nader fick 2,7 procent av rösterna i valet 2000 vilket bidrog till Bushs seger över Al Gore. I valet 2004 fick han bara 0,5 procent av rösterna. Inom USA:s vänster kritiseras Nader ibland för att fokusera mer på att lyfta fram sig själv än på att bygga en rörelse för en stark gemensam kandidat till vänster. Cynthia McKinney var en radikal och respekterad ledamot i kongressen för demokraterna innan hon lämnade partiet för att ansluta sig till de gröna förra året.

Jonas Sjöstedt

 

Lämna en kommentar