Fredagen den 29 februari har föreställningen I våra tunnlar premiär på Reprum. Arbetsgruppen Security kategoriserar produktionen som en musikrealityteaterföreställning, med musik – både hårdrock och sköra ballader, skapad av Altarias sångare Marco Luponero. Rollfigurerna är tre ordningsvakter som söker jobb i statens pilotprojekt gällande säkerhet, och händelseutvecklingen sker därmed i en suggestiv metro- och citymiljö som projiceras på väggarna som videofilm.
För text och regi står Jarno Kuosa som tidigare skrivit bland annat Ett steg utanför, Una och Trainer’s Island. Han vill gärna ta upp aktuella frågor i samhället, och i den här pjäsen granskar han hur konkurrenssamhället producerar människor som blir utanför, vilket enligt Kuosa gör att bevakning kan tänkas behövas för att kontrollera att allt är i ordning. Problemet gäller alltså hur vi förhåller oss till det här övervakandet och hurdant beteende som är berättigat: Väktarnas närvaro skapar intrycket att allt är under bevakning. Vidare frågar Kuosa vad behovet att bevaka kan leda till, om bevakandet kan ta över det normala sättet att vara. Vakterna skapar enligt honom en atmosfär av att det finns något som kan vara hotfullt.
Arbetsgruppen vill erbjuda en föreställning där publiken både kan skratta och uppleva tragiken i pjäsen som också innehåller en kärlekshistoria. Paula Rehn-Sirén spelar Karin, som tar jobbet som ordningsvakt. Hon säger att det i den här pjäsen finns mycket som var och en kan känna igen sig i och att den också innehåller frågor om ansvar och maktutövning. Marco Luponero, som förutom i musiken också medverkar på scenen, framhåller att pjäsen cirklar kring frågor som har med sociala normer att göra och hur de normerna formas.
Som helhet blir det åskådarnas uppgift att ta ställning till frågor om ansvar, moral och frihet. Man kan ändå säga att den nämnda kontrollsynen på moral utelämnar möjligheten att verkligen få syn på den andra människan och därmed vad det betyder att den andra är en människa jämlik med en själv, i frihet.

I våra tunnlar. Premiär 29.2.2008 på Reprum, Gräsviksgatan 10. Regi: Jarno Kuosa
Medverkande: Marco Luponero, Paula Rehn-Sirén, Jan Korander
Mer information finns på
www.ivaratunnlar.net.

Monika Holmström

 

Lämna en kommentar