Socialistisk Folkeparti i Danmark seglar i medvind. I det polariserade klimat som dominerar i Muhammedkarikatyrernas födelseland finns det uppenbarligen ett enda sätt att erövra politisk nymark, och det är att kräva hårdare tag mot ”invandrargäng” och be muslimer, om än bara en del, att ”dra åt helvete”. Så gjorde partiledaren Villy Søvndalpå sin blogg nyligen och blev genast belönad med klart uppsving i opinionsmätningarna.
Den grupp som partiledaren riktar sina skarpa hälsningar till i det här fallet kanske också förtjänar det. Det gäller nämligen den extremistiska och anti-judiska rörelsen Hizb ut-Tahrir vars uttryckliga mål är att återupprätta ett kalifat. Dessvärre glömdes den biten när budskapet väl nådde bl.a. Egypten. Ledarskribenterna för den egyptiska tidningen al-Gumhurijja ondgjorde sig i en ledare som utkom förra veckan nämligen över den danska politiker som ber ”alla muslimer” att dra åt helvete.
Samtidigt föreslog ett femtital jordanska parlamentariker, bl.a. i protest mot att Muhammedkarikatyrerna publicerats på nytt, att man skulle avbryta de diplomatiska relationerna till Danmark.
Utspelet har i alla fall visat sig vara framgångsrikt. Socialistisk Folkepartis stöd fördubblades redan under valet i november till 13 procent, men nu efter Søvndals senaste uttalande har partiets popularitet enligt de senaste opinionsmätningarna skjutit ända upp till 20 procent, och är därmed näststörsta partiet efter Venstre.
Populismen lönar sig i Danmark. Och när också vänsterpartierna går med i tävlingen om vem som kan vara hårdast i dansk inrikespolitik undrar man var allt detta slutar.
Den onda cirkeln av hårdnande positioner som förstärker varandra rullar i vilket fall som helst på, i perfekt symbios.

Patsy Nakell

 

Lämna en kommentar