”Köp choklad, blommor och gosedjur! Visa er kvinna att ni älskar henne!”, uppmanar gatuförsäljerskorna i Bolivias huvudstad La Paz. På den internationella kvinnodagen erbjuder de ungefär samma presenter som på Alla hjärtans och mors dag. I teverutan frågar en reporter män på stan: ”Vad gillar du mest hos din partner?”. Bredvid står kärleksobjektet och ler lite generat när hon får höra att hon är vacker, öm och omtänksam. I Bolivia ska kvinnan sköta hemmet och uppfostra barnen. Maken däremot får gärna ta en öl med kompisarna på fredagkvällen, allmänt känd som ”singelfredagen” – även när det handlar om gifta män. Homosexuella betraktas som fjollor och i många skolor är det förbjudet för pojkar att ha långt hår. Tjejer ska ha långt hår och tvingas ofta bära kjol.
Abort kommer inte på fråga, i alla fall inte i parlamentet. Däremot finns det tusentals illegala abortkliniker där fattiga bolivianskor tvingas genomlida ohygieniska, livsfarliga ingrepp.
Det kan tyckas paradoxalt att så lite har förändrats för landets kvinnor under de senaste två årens progressiva styre. Jag har intervjuat flera kvinnokämpar som säger sig sympatisera med vänsterpresidenten Evo Morales men som beklagar att ännu inget gjorts för den mest utsatta halvan av befolkningen. Det finns visserligen en viceminister för ”könsfrågor”, men det är den mest anonyma medlemmen i kabinettet.
En av de få organisationer som firar 8 mars med krav på nya lagar och jämställdhet, är kvinnokollektivet Mujeres creando, ”Skapande kvinnor”. De har mycket att kräva. Mammaledigheten är bara nittio dagar, fyrtiofem före och fyrtiofem efter förlossningen. Barnbidrag existerar inte i Bolivia, trots att det skulle innebära en oerhörd hjälp för de kvinnor som tvingas uppfostra fem-sex barn på egen hand när fadern flytt fältet.
Majoriteten av bolivianerna (och tyvärr även majoriteten av bolivianskorna) ser dock snett på Mujeres creando. Kollektivets ordförande är en av landets få öppet lesbiska kvinnor. Hennes åsikter brukar därför avfärdas med att hon är en marimacho, manhaftig kvinna.
Samtidigt misshandlas sju av tio bolivianskor fysiskt och/eller psykiskt av sin partner. Som tröst får de en chokladask, blommor eller kanske ett gosedjur på internationella kvinnodagen.

Martin Garat

 

Lämna en kommentar