Uppe på Amos Andersons andra och tredje våning pågår en fin utställning i skuggan av den mycket populära och utställningen Domus Pompeiana på museets första våning.

Här ovanför den överbefolkade huvudutställningen finns det gott om plats, lugn och ro, men framför allt gott om ljus. Där man vandrar över den gamla museiparketten och mellan de moderna skapelserna blir stegen tunga, isolerade och värdiga. Alla går där liksom helt för sig själv, på avstånd från alla andra besökare. Upplevelsen är nästan den motsatta på första våningen. Där myllrar det av människor och försöker man läsa de på väggen uppsatta plakaten kan man alltid känna någon andas en i nacken. Men här upp strömmar det vita ljuset in genom fönstren som vetter mot alla väderstreck och det skapar en härligt fräsch, futuristisk atmosfär. På utställningen Portræt nu! – Samtida nordiska porträtt, ser vi en samling verk som ursprungligen skapats för den danska porträttävlingen Bryggare J.C. Jacobsens porträttävling 2006-07. Största delen av de porträtt som lämnades in var gjorda av danska konstnärer men även finländska, isländska, grönländska m.fl. konstnärer deltog. Utställningen presenterar ett brett spektrum tekniker som leker med olika effekter. Vi ser video, installationer, skulpturer och målningar som inte är ett dugg traditionella. Gränsen mellan skulptur och installation är otydlig och målningarna överraskar med en del helt nya tekniker. Ofta retirerar jag och erkänner att tekniken med vilken verket är utfört förblir okänd för mig.
Meningen med Portræt nu! är att presentera bildkonstens breda spektrum också stil- och innehållsmässigt. Finland representeras på utställningen av Anne-Elina Alho, Zsuzsa Demeter, Pia Hentunen, Matti Kolehmainen, Aila Leppikangas. Tarja Malinen, Viktoria Nikkari, Tommi Nordgren och Maria Ylikoski.

  • Portræt nu! Samtida nordiska porträtt. För Bryggare J.C. Jacobsens porträttpris 2006-07. Amos Andersons konstmuseum, Helsingfors. Till den 18 maj 2008.

Linda Ferreyra Sandoval

 

Lämna en kommentar