Alltfler tonåringar i Finland mår illa. Ungdomsdepressionerna har rakat i höjden under de senaste åren, och många tonåringar trivs varken hemma eller i skolan.

Enligt Folkhälsoinstitutet är det framförallt 15-18-åringar som drabbas. En femtedel av den finländska ungdomen uppvisar depressionssymtom och upp till var tionde löper risk att bli svårt depressiv.
Hur då motarbeta illamåendet i skolorna på ett konstruktivt sätt?
Ett recept är att såsom Steinerskolan i Helsingfors satsa på djupgående processer inom konst och kreativitet förutom traditionell faktaspäckad skolkunskap.
Steinerskolans storsatsning förra veckan handlade om teater, och var skolans tredje dramaprojekt sedan 2004. Efter nationaleposet Kalevala och en pjäs om antika myter försökte sej tiorna och elvorna denna gång på en modern version av Eddan på skolans Mikaelsscen. Och visst lyckades de! (Se Mikael Kosks recension i Hbl 19.4).
Idén med skolans konstprojekt är bland annat att låta eleverna vädra sina tankar och känslor, lära dem lösa konflikter med sej själva och andra och ge dem en möjlighet att lära känna varandra på djupet – kvaliteter som förresten kan vara synnerligen nyttiga i det vuxna arbetslivet.
Eddan-regissören Mikael Strömberg listar ord som initiativ, ansvar, kunskap, förståelse. Eleverna får vara spontana och kreativa och ta del i en konstnärlig process. De lär sig att ge varandra upplevelser och insikter och samtidigt att vara mer kritiska.
Strömberg efterlyser liknande projekt i alla skolor. Han anser att vi med hjälp av konst och kultur blir medvetna om vår tid och hur ”jag” är en del av vår tid och vårt samhälle. Vi behöver alla få en slags bekräftelse och speciellt unga behöver stöd och möjlighet att förverkliga sig själv, säger han.
Frank Skogs manus baserade sig på Valans spådom, som finns i den poetiska Eddan. Det är ett mäktigt kväde om världens uppkomst och om dess undergång – Ragnarök. Enligt Skog är den nordiska mytologin högaktuell även idag; han drar en försiktig parallell till dagens miljökatastrof.
Eleverna fick i vår en unik möjlighet att behandla klimatförändringsfrågan på ett annat plan än genom att enbart läsa in sej på fakta.

Nina Winquist

 

Lämna en kommentar